Προκλητικός ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ για τους Έλληνες στρατιωτικούς – «Να μην παρεμβαίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Η Ευρώπη στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο μόνο επειδή είναι μέλη της»

Επιθεση σε Ευρώπη από την Τουρκία

¨"Η ΕΕ έχει χάσει την αξιοπιστία της στο θέμα της Κύπρου", υποστήριξε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν η ΕΕ να γίνει αποδεκτή στο Κυπριακό ως τρίτο μέρος.

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς είπε ότι η δικαστική διαδικασία συνεχίζεται και κάλεσε την Ε.Ε να μην παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης.

Σε δηλώσεις του στην Άγκυρα ο Χαμί Ακσόι είπε ότι “είμαστε απέναντι με ένα κείμενο που περιέχει εκφράσεις απαράδεκτες εναντίον της χώρας μας που εξυπηρετούν τα επιχειρήματα της Ελλάδας. Η ΕΕ στηρίζει αυτές τις δύο χώρες χωρίς να βλέπει αν έχουν δίκιο, μόνο επειδή είναι μέλη της”.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ είπε ότι “η ΕΕ έχει χάσει εντελώς την αξιοπιστία της στο θέμα της Κύπρου. Το είδαμε αυτό και το 2004. Παρακολουθούμε και πάλι το ίδιο έργο”, προσθέτοντας ότι “όσο αυτή η στάση συνεχίζεται δεν είναι δυνατόν η ΕΕ να γίνει αποδεκτή στο Κυπριακό ως τρίτο μέρος".

Ανέφερε ότι “οι χώρες της ΕΕ στηρίζουν χωρίς όρους και χωρίς να αμφισβητούν καθόλου την  ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου’”.

Για συμπεράσματα ηγετών ΕΕ ο Χαμί Ακσόι είπε ότι “εμείς ενώ προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα με την ΕΕ, ασφαλώς και δεν θα υπάρξουν εποικοδομητικά αποτελεσματα εάν η ΕΕ λαμβάνει αυτού του είδους τις αποφάσεις”.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ

 

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη, ο Χαμί Ακσόι είπε ότι σε αυτό το κείμενο (συμπερασμάτων) υπάρχει ένα άρθρο σχετικό. “Αυτοί στρατιωτικοί συνελήφθησαν επειδή μπήκαν σε απαγορευμένη περιοχή. Η δικαστική διαδικασία συνεχίζεται σε σχέση με αυτό. Απολαμβάνουν όλα τα προξενικά δικαιώματα. Αναμένουμε και από το Συμβούλιο της ΕΕ να αποφεύγει δηλώσεις παρέμβασης στη δικαιοσύνη”, ανέφερε.

Για τη σύνοδο της Βάρνας ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι αναμένουν να υπάρξει κινητικότητα στο θέμα των σχέσεων με την ΕΕ, προσθέτοντας ότι θα πρέπει η ΕΕ να επιδείξει πιο εποικοδομητική στάση για να υπάρχει εμπιστοσύνη. Πρόσθεσε ότι αναμένουν η ΕΕ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Ερωτηθείς για τις προσδοκίες της Τουρκίας από τη σύνοδο της Βάρνας, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι αναμένουν επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, διασφάλιση της απελευθέρωσης της βίζας, και επιτάχυνση της βοήθειας για τους Σύριους. Όπως είπε το πιο σημαντικό αίτημα της Τουρκίας είναι η απομάκρυνση των πολιτικών εμποδίων στην ενταξιακή διαπραγματευτική πορεία της Τουρκίας.

Για την επίσκεψη του ΥΠΕΞ Κουντρέτ Οζερσάι στην Τουρκία στις 20 Μαρτίου, ο Ακσόι είπε ότι συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τα βήματα που μπορούν να κάνουν Τουρκία και Τ/κ πλευρά “απέναντι στις μονομερείς δραστηριότητες της Ε/κ διοίκησης στην Ανατολική Μεσόγειο”.  Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ είπε ότι μετά τις εκλογές η Ε/κ πλευρά προφέρει ξανά τις δηλώσεις της για ‘μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις’, προσθέτοντας ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε γι’ αυτό το θέμα ότι αυτό είναι ‘πέραν των ονείρων’. “Προτείνουμε στην Ε/κ πλευρά για άλλη μια φορά να ξυπνήσει από αυτό το όνειρο και να δεις πιο καλά τις πραγματικότητες στο νησί”, ανέφερε.

 

Της Άννας Ανδρέου, ανταποκρίτριας του Star στην Κωνσταντινούπολη

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top