Επίσκεψη μετά από 43 χρόνια στο Βιετνάμ για αμερικανικό αεροπλανοφόρο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά μετά το τέλος του πολέμου

Ιστορικής σημασίας επίσκεψη καθώς πρώτη φορά μετά από το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ το 1975, αμερικανικό αεροπλανοφόρο καταφθάνει στην ασιατική χώρα.

Πρόκειται για το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Carl Vinson που κατέπλευσε χθες στο βιετναμέζικο λιμάνι Ντανάγκ. Στο αεροπλανοφόρο επιβαίνουν περισσότεροι από 5.000 ναύτες και πιλότοι των 72 αεροσκαφών.

Η επίσκεψη σύμφωνα με τους αναλυτές  αποτελεί μια προσπάθεια των δύο χωρών να αναχαιτίσουν τις επεκτατικές διαθέσεις της Κίνας στην Νότια Σινική Θάλασσα που εντείνει την στρατιωτική της παρουσία σε νησίδες, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Βιετνάμ,Λε Θι Θου Χανγκ να δηλώνει:

«H επίσκεψη αυτή συμβάλλει στην διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας , της ασφάλειας , της συνεργασίας και της ανάπτυξης στην περιοχή».

Στα πλαίσια της προσπάθειας βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των πρώην αντιπάλων, παρόμοιες επισκέψεις είχαν πραγματοποιήσει κατά το παρελθόν και άλλα αμερικανικά πολεμικά σκάφη, αλλά πρώτη μετά από 43 χρόνια για αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

Ανησυχία έχει προκληθεί  από την παρουσία του αεροπλανοφόρου, σύμφωνα με διπλωματικές και άλλες πηγές στις τάξεις των Κινέζων. Βιετναμέζοι διπλωμάτες προσπαθούν να μετριάσουν την ανησυχία της Κίνας για την επίσκεψη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου και τις προοπτικές μιας ευρύτερης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ του Ανόι και της Ουάσιγκτον.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top