Aνατροπή: Σε ποιά χώρα ανοίγουν οι κινηματογραφικές αίθουσες μετά από 35 χρόνια

Τα σινεμά, όπως και πολλά ακόμη δημόσια θεάματα, είχαν απαγορευθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επιτρέψει να ανοίξουν οι κινηματογραφικές αίθουσες στο συντηρητικό βασίλειο το επόμενο έτος, για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια!

Πρόκειται για μια μεγάλη ανατροπή στο μουσουλμανικό βασίλειο, καθώς τα σινεμά, όπως και πολλά ακόμη δημόσια θεάματα, είχαν απαγορευθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Πολλοί από τους κληρικούς της Σαουδικής Αραβίας που έβλεπαν «δυτικές» ταινίες, ακόμη και αραβικές ταινίες που γίνονταν στην Αίγυπτο και το Λίβανο, χαρακτηρίζονταν ως αμαρτωλοί.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας, Αουάντ μπιν Σαλέχ Αουάντ, οι κινηματογράφοι θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στη χώρα. Σύμφωνα με το Reuters, οι αρχές της χώρας εκτιμούν ότι η ανάπτυξη της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας θα μπορούσε να ωφελήσει την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία πλήττεται από την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Βάσει των κυβερνητικών σχεδίων, μέχρι το 2030 στη Σαουδική Αραβία αναμένεται να λειτουργούν περισσότεροι από 300 κινηματογράφοι με 2.000 αίθουσες, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία 30.000 θέσεων εργασίας.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ντουμπάι, έκπληξη προκάλεσε η είδηση. «Υποθέτω ότι δεν θα το πιστέψω μέχρι που να καθίσω σε θέατρο και να παρακολουθήσω μία από τις ταινίες μου» δήλωσε ο Σαουδάραβας παραγωγός και ηθοποιός Χισάμ Φαγεέ στο AP.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top