Βροντερό «ναι» των Κούρδων στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από το Ιράκ

Ξεχύθηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν

Συντριπτική ήταν η επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες για την ανεξαρτησία των Κούρδων από το Ιράκ, την ώρα που η Βαγδάτη ξεκαθάριζε ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα το 93% των Κούρδων που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα ψήφισαν «ναι» στην ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Rudaw 3,3 εκατομμύρια ψήφισαν στο χθεσινό δημοψήφισμα και μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί 282.000 ψήφοι.

Μάλιστα μόλις των 2% των ψηφοφόρων στην πόλη Αμαντίγια τάχθηκε εναντίον της ανεξαρτησίας, ενώ στην πόλη Άκρι το «ναι» έφτασε το 99%.

Πάντως, το Ιράκ έχει ξεκαθαρίσει ότι το δημοψήφισμα αυτό δεν έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα και επέκριναν την απόφαση του ιρακινού Κουρδιστάν.

Ενδεικτικό του κλίματος εν μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα είναι το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, Τεχεράνη και Άγκυρα διεξήγαγαν στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορά τους με το ιρακινό Κουρδιστάν, ενώ το Ιράν έκλεισε τον εναέριο χώρο του σε όλες τις πτήσεις με προορισμό την αυτόνομη περιοχή.

Η Βαγδάτη ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση της περιφέρειας του Κουρδιστάν, ενώ η Τουρκία απείλησε με σκληρά μέτρα εναντίον των Κούρδων.

Οι ΗΠΑ τέλος εξέφρασαν τη βαθιά τους απογοήτευση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι θα αυξήσει την αστάθεια στην περιοχή. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top