Δεκάδες διαδηλωτές στους δρόμους του Παρισιού κατά του νέου εργασιακού νόμου

Τι αναφέρουν τα πέντε διατάγματα που υπέγραψε ο Γάλλος πρόεδρος

Κινητοποιήσεις στη Γαλλία ενάντια στο νέο εργασιακό

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων από τον Εμανουέλ Μακρόν, μετά από πρόσκληση του επικεφαλής του αριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», Ζαν-Λυκ Μελανσόν, που υποσχέθηκε ότι η μάχη μόλις αρχίζει.

Σύμφωνα με τον Μελανσόν, 150.000 άνθρωποι έστειλαν «μήνυμα εξαιρετικής ισχύος στη χώρα» και προέβλεψε ότι σύντομα «ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα κάνουν πορεία στα Ηλύσια Πεδία» κατά της μεταρρύθμισης, που έχει ως στόχο την ενίσχυση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας σε μία χώρα που έχει ποσοστό ανεργίας 9,6%.

Ωστόσο, η αστυνομία μέτρησε 30.000 διαδηλωτές, πέντε φορές λιγότερους δηλαδή από όσους ανέφερε ο Μελανσόν.

«Η μάχη δεν τελείωσε, τώρα ξεκινά», δήλωσε ο Μελανσόν, απαντώντας στην υπογραφή από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν των πέντε κειμένων που τροποποιούν τον πολύπλοκο γαλλικό εργασιακό κώδικα, καταγγέλλοντας «ένα κοινωνικό πραξικόπημα» που προκαλεί «τρομακτικό κοινωνικό ντάμπινγκ».

«Αντίσταση, αντίσταση», φώναξαν οι διαδηλωτές, ενώ ο Μελανσόν, απαντώντας στον Εμανουέλ Μακρόν που εξέφρασε την αποφασιστικοτητά του για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

Η μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα διευκολύνει τις απολύσεις και επιτρέπει στις επιχειρήσεις να διαπραγματεύονται απευθείας με τους εργαζομένους τους όρους απασχόλησής τους.

Το κείμενό υπήρξε αντικείμενο μακράς διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με τα συνδικάτα και τις εργοδοτικές ενώσεις. Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης, όμως, δεν μεταπείσθηκαν, θεωρώντας ότι ξηλώνονται κοινωνικά δικαιώματα, τα οποία αποκτήθηκαν με αγώνες.

Σε άμεση ισχύ η μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα

Τα πέντε διατάγματα που μεταρρυθμίζουν τον εργατικό κώδικα, που υπογράφηκαν χθες Παρασκευή από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, δημοσιεύτηκαν το πρωί του Σαββάτου, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για να τεθούν σε ισχύ άμεσα.

Ένα μέρος των μέτρων εφαρμόζονται αμέσως μετά τη δημοσίευσή τους, όπως οι αποζημιώσεις που επιδικάζουν τα εργατοδικεία ή η μεταρρύθμιση της εργασίας εξ αποστάσεως, ενώ άλλα, όπως η συγχώνευση φορέων που εκπροσωπούν το προσωπικό, θα χρειαστούν διατάγματα εφαρμογής, που θα δημοσιευτούν έως τις 31 Δεκεμβρίου. 

Το διάταγμα που αφορά την οργάνωση και τα μέσα της νέας κοινωνικής και οικονομικής επιτροπής (CSE), όργανο στο οποίο συγχωνεύονται οι εκπρόσωποι  του προσωπικού (DP), η επιτροπή της επιχείρησης (CE) και η επιτροπή για την υγεία, την ασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας (CHSCT), θα διευκρινιστεί κατόπιν "διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους", ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Αν τα διατάγματα τεθούν σε ισχύ αμέσως, θα πρέπει για να έχουν διαρκή χαρακτήρα, να επικυρωθούν από το κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι το νομοσχέδιο της επικύρωσης πρόκειται να αρχίσει να εξετάζεται στην Εθνοσυνέλευση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 20ής Νοεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top