Ο "Εωσφόρος" στην Ευρώπη- Πρωτοφανής καύσωνας, πλημμύρες και πυρκαγιές!

Ανάσες δροσιάς αναζητούν οι κάτοικοι

Αντιμέτωπη με πλημμύρες, καύσωνα και πυρκαγιές είναι η Ευρώπη. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τον καύσωνα, στον οποίο οι επιστήμονες έχουν δώσει το προσωνύμιο «Εωσφόρος».

Με άφθονο νερό, καπέλα και ανεμιστήρες υδρονέφωσης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν στη Ρώμη, τουρίστες και ντόπιοι, το αφρικανικό κύμα καύσωνα που σαρώνει την Ιταλία. Τα σιντριβάνια, που ακόμα έχουν τρεχούμενο νερό, αποτελούν βάλσαμο στους 41 βαθμούς κελσίου. Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει σε 26 ιταλικές πόλεις, ανάμεσά τους η Φλωρεντία, η Βενετία και η Βερόνα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή Αμπρούτσο, ανατολικά της Ρώμης, προκάλεσαν καταστροφικές πυρκαγιές, με αποτέλεσμα το θάνατο μια γυναίκας. Στον ιταλικό νότο, το θερμόμετρο έδειξε 42 βαθμούς κελσίου. Προειδοποιήσεις για την υγεία έχουν εκδοθεί σε τμήματα της Ευρώπης, όπου οι θερμοκρασίες έχουν φθάσει σε εν δυνάμει επικίνδυνα επίπεδα.

Η Αλβανία βρίσκεται σε πύρινο κλοιό. Δυο ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Κέρκυρα θα αναλάβουν πυροσβεστικό έργο στη γειτονική χώρα, μετά από αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης. Είναι η πρώτη φορά που η γειτονική χώρα, η οποία δεν διαθέτει στόλο αεροπυρόσβεσης ούτε δυνατότητες πρόσβασης των οχημάτων σε δασώδεις περιοχές, αντιμετωπίζει τόσο πυκνά και ισχυρά μέτωπα πυρκαγιών.

Όλη τη νύχτα εργάζονταν ακατάπαυστα  22 πυροσβεστικές ομάδες, μονάδες του στρατού, 12 ελικόπτερα και 4 αεροπλάνα για να σβήσουν τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε δάσος της Γαλικίας στη Βόρεια Ισπανία. Οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν κεντρικούς αυτοκινητόδρομους, ενώ, λόγω της εγγύτητας της πυρκαγιάς σε κατοικημένες περιοχές, το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στη βαθμίδα 2.

Στη Βιέννη, οι κάτοικοι επέλεξαν να δροσιστούν στις κοντινές πισίνες, καθώς ο υδράργυρος έφτασε τους 38 βαθμούς κελσίου.

Στη Ρουμανία, οι μετεωρολόγοι εξέδωσαν προειδοποίηση για ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, που φτάνουν τους 42 βαθμούς κελσίου. Οι κάτοικοι του Βουκουρεστίου αναζήτησαν καταφύγιο από τον καύσωνα στην κοντινή λίμνη.

Ένα από τα πιο καυτά καλοκαίρια των τελευταίων πέντε ετών βιώνουν οι Σέρβοι. Το θερμόμετρο το μεσημέρι έδειξε 45 βαθμούς κελσίου. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν τους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η εικόνα στη γερμανική πρωτεύουσα. Ξαφνικές ισχυρές καταιγίδες είχαν σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν περιοχές του Βερολίνου. Ένας οδηγός εγκλωβίστηκε μέσα στο μισοβυθισμένο αυτοκίνητό του και οι περαστικοί κατάφεραν να το τραβήξουν με ένα σχοινί. Οχήματα ακινητοποιήθηκαν στους δρόμους, που μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top