Θετικά βλέπει το άνοιγμα των Βαρωσίων στα κατεχόμενα ο Σερντάρ Ντενκτάς

Τι μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Star στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου

Θετικά βλέπει το άνοιγμα των Βαρωσίων ο Ντενκτάς

Θετικά βλέπει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, η οποία υπήρξε τουριστικό κέντρο της περιοχής της Αμμοχώστου, πριν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ο αντιπρόεδρος και υπουργός οικονομικών,  Σερντάρ Ντενκτάς λέγοντας ότι με το άνοιγμά τους θα ξαναζωντανέψει η περιοχή.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Ντεντκάς είπε ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων θα είναι σημαντικό άνοιγμα, ώστε να δει κανείς ότι μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν μαζί Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Πρόσθεσε ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης θα επηρεάσει μια σειρά τομείς και ιδιαίτερα τον τομέας οικοδομών. «Μπορεί να ξαναζωντανέψει αυτή η περιοχή. Την κρατήσαμε χρόνια κλειστή, λέγοντας θα γίνει λύση, θα την επιστρέψουμε. Δεν έγινε λύση. Αντί να το κρατάμε έτσι εδώ, ήρθε η ώρα να σταματήσει να υπάρξει αυτή η ανάγκη από πολιτικής και οικονομικής άποψης», ανέφερε.

Ο Ντενκτάς είπε ότι «η επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους έχει μετατραπεί σε ‘κρατική’ πολιτική με τη θετική προσέγγιση τόσο του ‘προέδρου’ όσο και των κομμάτων». «Για μας αυτό είναι σημαντικό βήμα. Είναι ένα βήμα που γίνεται χωρίς να σκεφτόμαστε ποια θα είναι η αντίδραση της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Η προετοιμασία αυτών των υποδομών, η επαναδιοργάνωση των χωριών, η επανέναρξη των οικοδομών, η κατάσταση των ανθρώπων που θα πάνε εκεί, θα συζητηθούν από μια τεχνική επιτροπή που δημιουργήθηκε από την ‘προεδρία’ και θα γίνουν εργασίες. Και μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί. Είναι σημαντικό άνοιγμα. Είναι μια προσέγγιση που βλέπουμε θετικά», ανέφερε.

Ο Σενρτάρ Ντενκτάς είπε ότι κράτησε πολλά χρόνια η αναζήτηση λύσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ. Όπως είπε, παρά τις συνεχείς διαπραγματεύσεις, δεν υπήρξε αποτέλεσμα και πρόσθεσε ότι δεν έχει νόημα να συνεχιστούν εντός των παραμέτρων αυτών. 

Δείτε επίσης: Βήματα εμπρός ή βήματα πίσω; Οι Τουρκοκύπριοι αποφασίζουν μονομερώς για τα κατεχόμενα

Δείτε επίσης: Στις 2 Αυγούστου συνέρχεται το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο στην Άγκυρα

Ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι την περίοδο που πέρασε, η διεθνής κοινότητα έδωσε στην Ελληνοκυπριακή πλευρά τον ρόλο της αντιπροσώπευσης ολόκληρου του νησιού. «Και η Ελληνοκυπριακή πλευρά αφομοίωσε αυτό τον ρόλο που της δόθηκε και πλέον βλέπει την Κυπριακή Δημοκρατία ως μια Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία. Και όταν λέει λύση, θέλει να δημιουργήσει μια κατάσταση στην οποία να βρίσκονται πολίτες της ΕΕ που να γνωρίζουν τουρκικά μέσα σε μια Κυπριακή Δημοκρατία που έχει Ελληνοποιηθεί και ανήκει στους ιδίους. Με κανένα τρόπο δεν θέλει να μοιραστεί μαζί μας τις αρμοδιότητες που έχει στα χέρια της και που τις δόθηκαν από την διεθνή κοινότητα. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένα κράτος ίσης ομοσπονδίας με μια κοινότητα που οι πλευρές της δεν είναι ίσες», ανέφερε.

Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός είπε ότι παρόλο που η Ελληνοκυπριακή πλευρά το 2004 απέρριψε το σχέδιο Ανάν, η Τουρκοκυπριακή πλευρά συνέχισε τις διαπραγματεύσεις. «Είδαμε για άλλη μια φορά ότι αυτό δεν έχει να κάνει με την αλλαγή της ηγεσίας. Πρώτα κατηγορήθηκε ο Ραούφ Ντενκτάς. Μετά ήρθε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δεν έγινε. Ήρθε ο Ντερβίς Έρογλου, δεν έγινε. Τώρα ήρθε ο Μουσταφά Ακιντζί. Το αποτέλεσμα είναι πάλι μηδέν. Οι θέσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι αμετακίνητες. Οι ευαισθησίες της Τουρκοκυπριακής πλευράς είναι γνωστές. Είναι καθαρό ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα», είπε.

Ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι πρέπει να γίνουν βήματα που να μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τη διεθνή κοινότητα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, προσθέτοντας ότι αυτά τα βήματα χρειάζεται να ωφελήσουν τα κατεχόμενα από πλευράς οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής άποψης. Ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν κάποιες ‘διεθνείς συμφωνίες’ με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι ανάμεσα σε αυτές είναι και οι αμυντικές συμφωνίες και οι συμφωνίες συνεργασίας. 

Που θα επιστρέψουν όμως οι Μαρωνίτες;

Στα χωριά Κορμακίτης, Ασώματος, Αγία Μαρίνα και Καρπάσια. Οι Μαρωνίτες υπολογίζονται περίπου στις 7.000 χιλιάδες. Περίπου 200 ζουν εγκλωβισμένοι στον Κορμακίτη και γύρω στους δέκα στον Ασώματο. Εκτός από τους εγκλωβισμένους, οι υπόλοιποι ζουν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Μαρωνίτες της Κύπρου υπάγονται στο ανατολικό χριστιανικό δόγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Έχουν μαρωνίτη Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο της Μαρωνιτικής Εκκλησίας στο Λίβανο και επικυρώνεται από τον Πάπα της Ρώμης. Ερευνητές, οι οποίοι μελέτησαν την ιστορία των Μαρωνιτών της Κύπρου, έχουν χωρίσει την μαρωνιτική άφιξη στο νησί σε τέσσερα κύματα μετανάστευσης, μεταξύ του 8ου και του 13ου αιώνα μ.Χ.

Βαρώσια: Ο τουριστικός προορισμός που έγινε πόλη-φάντασμα

Τα Βαρώσια ή το Βαρώσι, είναι πόλη φάντασμα στο νότιο τμήμα της Κυπριακής πόλης της Αμμοχώστου. Πριν την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ήταν η σύγχρονη τουριστική περιοχή της Αμμοχώστου και είχε 39.000 κατοίκους.  Οι κάτοικοί της έφυγαν κατά την εισβολή, όπου και τέθηκε υπό τουρκικό έλεγχο και παρέμεινε εγκαταλειμμένη υπό την κατοχή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τότε. Η είσοδος απαγορεύεται για το κοινό. Από το 2015 η πόλη συνεχίζει να παραμένει εγκαταλειμμένη. Εφόσον κανείς δεν κατοικεί στην περιοχή και δεν έχουν γίνει επισκευές, όλα τα κτίρια καταρρέουν. Η φύση αναμορφώνει την περιοχή, καθώς τα μέταλλα σκουριάζουν, τα παράθυρα σπάζουν και τα φυτά προχωρούν τις ρίζες τους σε τοίχους και πεζοδρόμια. Θαλάσσιες χελώνες έχουν θεαθεί να κάνουν φωλιές στις εγκαταλελειμμένες παραλίες.

Άννα Ανδρέου (Κωνσταντινούπολη) 

Με πληροφορίες wikipedia 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top