Νέα τουρκική πρόκληση! Το Barbaros παρενόχλησε ψαράδες

Τους ζήτησε να απομακρυνθούν από το σημείο που κάνει παράνομες σεισμικές έρευνες

Πιστοί στην τακτική της πρόκλησης και των παρενοχλήσεων παραμένουν οι Τούρκοι, οι οποίοι για μια ακόμα φορά θέλησαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στο οικόπεδο 11, όπου πραγματοποιούνται οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

Όπως αναφέρει το SigmaLive, το Barbaros που κάνει βόλτες στις περιοχή, πραγματοποιώντας σεισμικές έρευνες για φυσικό αέριο, παρενόχλησε ψαράδες που ψάρευαν σε κοντινό σημείο, καλώντας τους να απομακρυνθούν γιατί η παρουσία τους εμπόδιζε τα καλώδια τα οποία σύρει για την πραγματοποίηση των ερευνών.

Οι ψαράδες αρχικά δεν έδωσαν σημασία στις προειδοποιήσεις των Τούρκων, όταν όμως είδαν τα καλώδια αποφάσισαν να αποχωρήσουν, γιατί θεώρησαν πως ίσως ήταν επικίνδυνο για τους ίδιους να παραμείνουν εκεί.

Σημειώνεται ότι η απόσταση ασφαλείας των πλεούμενων από το ερευνητικό πλοίο είναι 3 ναυτικά μίλια, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα.

Οι κυπριακές αρχές από την πρώτη στιγμή καλούν το Barbaros να απομακρυνθεί από την κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελεί κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα, αλλά το πλήρωμα του πλοίου δεν υπακούει.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι η Τουρκία έχει εκδώσει οδηγία ναυσιπλοΐας (NAVTEX) με την οποία δεσμεύει μια τεράστια περιοχή η οποία περιλαμβάνει τμήματα των οικοπέδων 1, 5, 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top