Νεκρός από πυροβολισμό βρέθηκε μέσα σε εξοχική κατοικία στην περιοχή της Κόρδοβα, ο πρώην πρόεδρος μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ισπανίας, Miguel Blesa. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 70χρονος άνδρας, έφερε τραύμα από όπλο στο στήθος.

Ο Blesa, ήταν πρώην πρόεδρος της Caja Madrit και είχε καταδικαστεί την Άνοιξη σε έξι χρόνια φυλάκιση για εμπλοκή στη λεγόμενη υπόθεση "μαύρων καρτών".

Οι αρχές εξετάζουν αν πρόκειται για δολοφονία ή αυτοκτονία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Μπλέσα καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών για την εμπλοκή του σε σκάνδαλο κατάχρησης πιστωτικών κρατών την εποχή που ήταν διοικητής της Caja Madrid. Είχε ασκήσει έφεση στην καταδικαστική απόφαση. Υπήρξε πρόεδρος της τράπεζας αυτής από το 1996 μέχρι το 2010, την περίοδο δηλαδή της οικονομικής άνθισης στην Ισπανία και της επακόλουθης «φούσκας» που οδήγησε τη χώρα σε κρίση. Ο Μπλέσα και άλλοι μεγαλοτραπεζίτες, όπως και ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ Ροντρίγκο Ράτο, κατέληξαν να συμβολίζουν το πόσο είχε αποκοπεί η ισπανική ελίτ από τους απλούς ανθρώπους κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης που σημαδεύτηκε από ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη. Το 2013, στο αποκορύφωμα της ύφεσης, διέρρευσαν στον Τύπο φωτογραφίες που έδειχναν τον Μπλέσα να συμμετέχει σε εξωτικά σαφάρι, γεγονός που προκάλεσε σάλο στην Ισπανία. Σε κάποιες από αυτές πόζαρε, με το όπλο στο χέρι, δίπλα στα πτώματα ζώων που είχε σκοτώσει, όπως μιας αρκούδας, ενός λιονταριού, μιας αντιλόπης, ενός ιπποπόταμου... Η Caja Madrid συγχωνεύτηκε το 2010 με άλλα έξι ταμιευτήρια και δημιούργησαν την Bankia. Ωστόσο, η «βαριά κληρονομιά» της Caja Madrid και τα τεράστια στεγαστικά δάνεια που είχαν χορηγήσει τα άλλα ταμιευτήρια ανάγκασαν το ισπανικό κράτος να παρέμβει το 2012, στη μεγαλύτερη διάσωση τράπεζας που είχε γίνει ποτέ. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Tags: