Στην ηλεκτρονική ασπίδα του αεροπλανοφόρου  Geoge Bush - αιχμή του δόρατος της Αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής-  έπεσαν τα  πολεμικά  αεροσκάφη της Τουρκίας που θέλησαν να πετάξουν πάνω από το Οικόπεδο 11. Σύμφωνα με την Καθημερινή, το αεροπλανοφόρο μπλόκαρε τις συχνότητες των τουρκικών μαχητικών κάνοντας χρήση των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου που διαθέτει, τυφλώνοντας ουσιαστικά τους Τούρκους πιλότους.

Η συμμαχική απάντηση στην Τουρκία έρχεται και από την Γαλλία, αφού τη Δευτέρα μεταβαίνει στη Μεγαλόνησο η υπουργός άμυνας Florence Parly σε μια κίνηση στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στους  λεονταρισμούς της Τουρκίας. Θα επισκεφτεί τις δυο φρεγάτες του γαλλικού πολεμικού  ναυτικού όπου τα ραντάρ τους είναι στραμμένα προς το οικόπεδο 11, όπου το τρυπάνι  του West Capella  αργά τη νύχτα του Σαββάτου, ξεκίνησε με επιτυχία τη γεώτρηση. 

Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού η τουρκική φρεγάτα Ίμβρος πλησίασε το Σάββατο σε απόσταση 500 μέτρων από το οικόπεδο, χωρίς να παραβιάσει το όριο ασφαλείας που ορίζουν οι διεθνείς κανονισμοί  και αποχώρησε.

 «Είναι αναγκασμένη να δεχτεί τα τετελεσμένα αλλά πρέπει να κάνει κάποια κίνηση, κάποιες ενέργειες, οι οποίες δείχνουν έστω και επικοινωνιακά την ισχύ της », σημείωσε ο διεθνολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης.

Η νευρικότητα της Τουρκίας φαίνεται και  από την…κρουαζιέρα που εξακολουθεί να κάνει το Μπαρμπαρός, αλλάζοντας συνεχώς πορεία και  μπαινοβγαίνει στο Οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Εν τω μεταξύ, τεράστια είναι τα συμφέροντα, σύμφωνα με τον δρ Ηλία Κονοφάγο, καθώς το γεωτρύπανο αναμένεται να βρει κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε ποσοστό πάνω από 20%. «Υπολογίζεται ότι αν βρεθεί φυσικό αέριο εκεί και έχει την ίδια πληρότητα ή παρόμοια με τον Ζορ, θα περιέχει μια ποσότητα που αντιστοιχεί στις σημερινές ανάγκες της Ελλάδας για 120 χρόνια».

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα δρομολογεί τις δικές της έρευνες στην περιοχή της Μόρφου, μια περιοχή βόρεια της Κύπρου, με περιορισμένο γεωλογικό ενδιαφέρον.

 

 

 

Tags: