Στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.

Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, η διάσκεψη θα καθορίσει, αν θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. 

To σκηνικό έχει στηθεί και θα κρατήσει πάρα πολύ, καθώς καμία πλευρά, ούτε η ελληνική ούτε και η τουρκική είναι διατεθειμένη να φύγει πρώτη.

Χθες υπέβαλε πρόταση η Άγκυρα, και συγκεκριμένα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου (που εκπροσωπεί την Τουρκία)  την οποία αμέσως απέρριψε ο Νίκος Αναστασιάδης, λέγοντας πως «δεν ακούσαμε κάτι καινούργιο από την τουρκική πλευρά».

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η πρόταση πέντε σημείων που υπέβαλε ο Τσαβούσογλου

Πέντε σημεία περιλαμβάνει η πρόταση του Τούρκου Υπουργού Μεβλούτ Τσαβούσογλου την οποία υπέβαλε χθες στην πρώτη μέρα της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα. Τα σημεία αυτά επιβεβαιώνονται και από Ε/κ πηγές:

  • Το πρώτο σημείο λέει πως η παρούσα συμφωνία εγγυήσεων θα αναθεωρηθεί.
  • Το δεύτερο σημείο την πρώτη μέρα της εφαρμογής της λύσης ένας αριθμός στρατευμάτων θα αποχωρήσει.
  • Το τρίτο σημείο αναφέρει ότι θα ιδρυθεί Επιτροπή Παρακολούθησης στην οποία θα συμμετάσχουν μέλη των τριών εγγυητριών δυνάμεων, της Ε/κ και Τ/κ πολιτείας, και του ομόσπονδου κράτους.
  • Το τέταρτο σημείο θα υπάρξει εγγύηση για την λειτουργία του ομοσπονδιακού συντάγματος και του συντάγματος των ομόσπονδων πολιτειών.
  • Πέμπτο σημείο, αν όλα πάνε καλά να αναθεωρηθεί ο αριθμός του στρατού που θα μείνει στο νησί. 

 

Της Άννας Ανδρέου, ανταποκρίτριας του Star στην Τουρκία.

Tags: