Οδοιπορικό Star στα Σκόπια – Μια διαιρεμένη πόλη που αναζητά εθνική συνείδηση

Παραχαράσσουν την ιστορία

Στο κέντρο των Σκοπίων αποκαλύπτεται όλη η απόπειρα πλαστογράφησης της ιστορίας, δημιουργώντας ένα μείγμα από την αρχαία Ελλάδα, αλλά και τη Βουλγαρία. Δεσπόζουσα θέση έχει το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το άγαλμα του αρχαίου Μακεδόνα στρατηλάτη βρίσκεται πίσω από την αψίδα της μητέρας Τερέζας. Από την άλλη πλευρά έχει ανεγερθεί άγαλμα του πατέρα του Φιλίππου, ενώ πίσω από ένα σιντριβάνι, υπάρχει αδριάντας των μαχητών του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Δεν έχουν μείνει όμως στους αρχαίους Μακεδόνες. Ο σφετερισμός της ιστορίας προχωρά και στο Βυζάντιο, αλλά και στη Βουλγαρία, με την καπηλεία του βασιλιά Σαμουήλ. Το αρχαιολογικό μουσείο περιέχει όλα αυτά τα στοιχεία της πλαστογράφησης.

Όμως τα Σκόπια δείχνουν ότι παρά την απόπειρα να πλαστογραφήσουν την ιστορία, δεν είναι παρά μια διαιρεμένη πόλη, μια πόλη γεμάτη αντιθέσεις. Δίπλα στις μοντέρνες κοπέλες, βλέπεις άλλες με μαντήλα.

Εικόνες με ζητιάνους καταμεσής της κεντρικής πλατείας είναι καθημερινές. Ο κόσμος περπατά, χωρίς να δίνει σημασία. Σλαβόφωνοι και Αλβανοί πάντως έμαθαν πια να συμβιώνουν με την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας να τους επιτηρεί σε κάθε τους βήμα. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top