Μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος θα αναλάβει την προεδρία του κόμματος ΑΚΡ, δήλωσε στο Reuters ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά φήμες ότι παραιτείται από την προεδρία του κόμματος ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και πάνε σε εκλογικό συνέδριο στα τέλη Μαΐου. 

Στη συνέντευξή του στο Reuters ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ακόμη ότι το θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης «δεν ήρθε στην ατζέντα» και πως ούτε και πρόωρες εκλογές υπάρχουν στην ατζέντα. Ωστόσο οι φήμες εξακολουθούν να επιμένουν για ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης και μάλιστα ακόμη και για υπουργοποίηση του πιο στενού του συνεργάτη, του εκπροσώπου προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν. Οι ίδιες φήμες λένε ακόμη και για διαβουλεύσεις με τον αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί ώστε να υπουργοποιηθούν και στελέχη του ακροδεξιού κόμματος. 

Πάντως ο Τούρκος Πρόεδρος στην ίδια συνέντευξή του στο Reuters καταδίκασε και την απόφαση της Κοινοβουλευτική Συνέλευση Συμβουλίου Ευρώπης (ΚΣΣΕ) η οποία έθεσε υπό πολιτική επιτήρηση επιτήρηση η Τουρκία λέγοντας ότι «είναι πολιτική απόφαση, δεν την αναγνωρίζουμε». Μάλιστα προειδοποίησε και πάλι ότι εάν η Ευρώπη τους καθυστερήσει με την ευρωπαϊκή τους πορεία άλλα 3-5 χρόνια τότε θα πάνε στον λαό για δημοψήφισμα όπως έκανε η Βρετανία.

Για το δημοψήφισμα στην Τουρκία και τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, ο Τούρκος Πρόεδρος επέκρινε την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ είπε πως ούτε Ανώτατο Δικαστήριο ούτε ΕΔΑΔ έχουν αρμοδιότητα γι’ αυτό το θέμα. 

Για την πρώτη αεροπορική επιχείρηση της Τουρκίας στο Σιντζάρο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ενημέρωσαν τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και το Βόρειο Ιράκ πριν την επιχείρηση. «Δεν θα επιτρέψουμε το Σιντζάρ να γίνει βάση του ΡΚΚ», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος προσθέτοντας ότι αξιολογούν το Σιντζαρ ως δεύτερο Καντίλ και δεν θα το επιτρέψουν.

 

Της Άννας Ανδρέου, ανταποκρίτριας του Star στην Τουρκία

 

 

Tags: