«Κάνε (πολιτικούς) φίλους να δεις καλό» είναι η περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν Λικ Μελανσόν, οι οποίοι μπορεί κάποτε να ήταν «κολλητοί» και να πόζαραν παρείτσα σε προεκλογικές συγκεντρώσεις πριν από τις προηγούμενες εκλογές στη Γαλλία, αλλά οι καιροί άλλαξαν, ο Γάλλος υποψήφιος της Αριστεράς δίνει μάχη μπας και περάσει στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών, και έτσι είπε να… αναθεωρήσει λιγάκι τις «φιλίες» του.

Τι έκανε; Όπως θα δείτε και στο video, μιλώντας  σε συζήτηση με ψηφοφόρους που διοργάνωσε η Parisien, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν «στόλισε» για τα καλά τον Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας πως… δεν είναι Αλέξης Τσίπρας:

«Ο κ. Σόιμπλε ξέρει πολύ καλά ότι εγώ δεν είμαι ο Αλέξης Τσίπρας, δεν θα με κλείσουν 17 ώρες σε ένα γραφείο με κάποιον που προσβάλλει! Εγώ εκπροσωπώ τη Γαλλία, οπότε θα συζητήσουμε» και πρόσθεσε:

«Οι Γερμανοί δεν έχουν δει ποτέ απέναντί τους μια Γαλλία η οποία να τους λέει όχι. Μαζί μου, η γερμανική κυβέρνηση θα έχει την έκπληξη της ζωής της, θα δουν έναν Γάλλο να λέει "όχι"».

Αυτά τα είπε ο Μελανσόν αναφερόμενος στην μαραθώνια και κρίσιμη διαπραγμάτευση της 12ης Ιουλίου 2015, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε σε συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας για ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, το οποίο έφερε το τρίτο Μνημόνιο, θέλοντας μ' αυτόν τον τρόπο να αποδείξει πως… μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί τις καταστατικές συνθήκες της Ευρώπης με πολλούς να του λένε πως ακόμα και αν προσπαθούσε θα έβρισκε απέναντι του την Γερμανία.

Στη συνέχεια, ο Γάλλος υποψήφιος χαρακτήρισε  την Άνγκελα Μέρκελ λογική αλλά όχι και τους Γάλλους προέδρους:

«Προφανώς χρειαζόμαστε την Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση εδώ κι έναν αιώνα, είναι στο πρόγραμμα της Αριστεράς. Αλλά διοικούμαστε από φωτισμένους ιδεολόγους του απόλυτου φιλελευθερισμού. Όλοι γνώριζαν ότι, η Ευρώπη ήταν έτοιμη να καταρρεύσει» επεσήμανε ο Μελανσόν και πρόσθεσε πως «η συζήτηση της νέας συνθήκης είναι ήδη στην ημερήσια διάταξη». Άλλωστε, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει ήδη κάνει τέσσερις προτάσεις για αλλαγή της Ευρώπης. Σε αυτές ο Μελανσόν θα προσθέσει άλλη μια: τη δημιουργία κριτηρίων σύγκλισης για την κοινωνική και φορολογική εναρμόνιση.

Τόνισε επίσης ότι η Γαλλία είναι η δεύτερη δύναμη στην Ε.Ε. και «χωρίς τη Γαλλία, δεν υπάρχει Ευρώπη. Αυτό είναι το όπλο μου». Εκτίμησε δε πως σε όσα πρόκειται να προτείνει, αν εκλεγεί, για τις αλλαγές στις συνθήκες της Ε.Ε., για να δημιουργηθούν κριτήρια δημοσιονομικής και κοινωνικής σύγκλησης, η Γερμανία δεν θα έχει τρόπο να του πει "όχι"...

Σύμφωνα με τον Μελανσόν, λαοί όπως οι Ισπανοί, οι Ιταλοί, οι Πορτογάλοι, οι Πολωνοί κι άλλοι έχουν αρχίσει να κουράζονται.

Ο υποψήφιος της Αριστεράς, στην τελευταία δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας μόλις πέντε μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, έχει ανεβάσει τα ποσοστά του κατά μια μονάδα.

Σύμφωνα με έρευνα της Opinionway, ο Μελανσόν είναι τέταρτος, πίσω από Μακρόν, Λε Πεν και Φιγιόν. Ο πρώτος, ανεξάρτητος υποψήφιος, προηγείται με 23% (+1%), δεύτερη είναι η Μαρίν Λε Πεν με 22%, τρίτος ο δεξιός Φρανσουά Φιγιόν με 20% (+1%) και τέταρτος ο Μελανσόν με 19%. Στον δεύτερο γύρο, ο Εμανουέλ Μακρόν επικρατεί με 64% της Μαρίν Λεπέν (36%), ενώ ο Φρανσούα Φιγιόν επικρατεί της ακροδεξιάς υποψηφίου 58%-42%.

 

Tags: