Ολλανδός πρέσβης στο Star: Αμετακίνητη η στάση μας απέναντι στην Τουρκία

Η ένταση κλιμακώνεται

Το Star απευθύνθηκε στον Ολλανδό Πρέσβη στην Αθήνα, κύριο Κάσπαρ Βέλντκαμπ, και η απάντησή του στην Μαρία Τσιλινίκου ήταν ξεκάθαρη.

Όταν επικοινωνήσαμε με  την πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα, η θέση του για  τα τεκταινόμενα στην χώρα του και την Τουρκία ήταν κατηγορηματική: Η Ολλανδία θα μείνει στην στάση της μέχρι την τελευταία στιγμή.

Συγκεκριμένα, η Χάγη εξέδωσε ανακοίνωση προς όλες τις πρεσβείες της ανά την υφήλιο, στην οποία επισημαίνει: «Η Ολλανδία έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφές στις επαφές της με την Τουρκία ότι η δημόσια τάξη και η ασφάλεια της χώρας δεν μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο. Ενδεικτικό της κατάστασης, όταν ξέσπασε ο διπλωματικός πόλεμος των δύο χωρών, το ότι ο Ολλανδός πρέσβης στην Άγκυρα βρισκόταν σε άδεια. Παρότι η άδειά του έληξε εχθές, Κυριακή, οι Τούρκοι του συνέστησαν να μην επιστρέψει για λίγο καιρό έως ότου κοπάσει η κρίση».

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι «είπαμε στον Ολλανδό Πρεσβευτή, που έφυγε από την χώρα μας πριν από 2 μέρες, να μην γυρίσει πίσω. Δεν μπορεί να γυρίσει πίσω».

Ο Ολλανδός επιτετραμμένος στην Άγκυρα εκλήθη τρεις φορές για εξηγήσεις σχετικά με την απέλαση της Υπουργού της Τουρκίας, Φατμά Καγιά, αλλά και την επέμβαση της ολλανδικής αστυνομίας εναντίον των Τούρκων διαδηλωτών μπροστά από το τουρκικό προξενείο. Το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας ζήτησε από τη Χάγη επίσημη γραπτή απολογία για τη συμπεριφορά που αντιμετώπισαν τόσο οι διπλωμάτες όσο και η υπουργός της, αλλά και νομικές ενέργειες για να ερευνηθεί η συμπεριφορά της Αστυνομίας. Πριν από λίγο, σήμερα, Δευτέρα, το ολλανδικό υπουργείο εξωτερικών απάντησε καλώντας τους  Ολλανδούς πολίτες στην Τουρκία να βρίσκονται σε εγρήγορση.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top