Ο Αλί Τουρκσέν μένει στην ασιατική πλευρά της Πόλης. Εκεί τον συνάντησε η Άννα Ανδρέου. Όταν πήρε διαταγή να ανέβει στα ίμια για να αλλάξει την ελληνική σημαία με την τουρκική πριν από 21 χρόνια ήταν τριάντα ενός ετών. Εκμυστηρεύεται ότι δεν ήθελε να γίνει πόλεμος εκείνο το βράδυ καθώς οι δύο χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ειρηνικά το Αιγαίο.

«Επομένως εκείνο το βράδυ μπορούσε να ξεσπάσει πόλεμος αλλά προκαλεί χαρά το γεγονός ότι δεν ρίχτηκε ούτε μία σφαίρα».

Θυμάται ότι το ελληνικό ελικόπτερο με τους τρείς Έλληνες αξιωματικούς πέρασε από πάνω του.

«Ασφαλώς εκείνο το βράδυ έπεσε ένα ελικόπτερο ελληνικό και μέσα υπήρχαν δύο πιλότοι κι ένας αξιωματικός. Πέρασαν πολύ κοντά από πάνω μας, τους είδαμε. Σκέφτηκα ότι μπορεί να βγουν στρατιώτες από εκεί αλλά δεν μας παρενόχλησαν».

Μίλησε και για την εμφάνιση στα Ίμια πριν από λίγες ημέρες σύσσωμης της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας και σημείωσε προκλητικά ότι θα ήθελε πιο ενεργή στάση από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

«Και που πήγε εκεί ο αρχηγός τι έγινε; Έδειξε την παρουσία της Τουρκίας εκεί; Εγώ δεν κατάλαβα τη στάση του και δεν την βρήκα πολύ κατάλληλη. Αν θέλετε να δώσετε μήνυμα στην Ελλάδα πηγαίνετε σε μία άδεια βραχονησίδα πείτε εδώ είναι τουρκικό και όχι ελληνικό έδαφος, κάντε εγκαταστάσεις εκεί».

Ο Τουρκσέν είχε φυλακιστεί όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Βαριοπούλα το 2010. Τότε, ο Γκιουλέν που ήταν σύμμαχος του Ερντογάν, είχε δώσει εντολή να φυλακιστούν αντίπαλοί του στρατιωτικοί οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι ετοίμαζαν πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης. Εν συνεχεία οι στρατιωτικοί αυτοί απελευθερώθηκαν από τον Ερντογάν.

Tags: