Ο εκπρόσωπος της «απόλυτης αριστεράς», ο Μπενουά Αμόν, έλαβε την Κυριακή το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, νικώντας τον Μανουέλ Βαλς στις προκριματικές της γαλλικής αριστεράς, κάνοντας μία νέα έκπληξη σε μία προεκλογική εκστρατεία γεμάτη απρόβλεπτα.

Η εκτόξευση αυτού του μέχρι σήμερα χαμηλού βεληνεκούς πολιτικού καριέρας στο προσκήνιο συμπληρώνει το κάδρο των βασικών υποψηφίων των προεδρικών εκλογών του Απριλίου-Μαΐου.

Ο αποκλεισμός του Μανουέλ Βαλς εντάσσεται σε μία προεκλογική εκστρατεία που είδε πολλά κεφάλια να πέφτουν, μετά την άρνηση-έκπληξη του προέδρου Φρανσουά Ολάντ να θέσει υποψηφιότητα και τον αποκλεισμό του προκατόχου του στο Μέγαρο των Ηλυσίων Νικολά Σαρκοζί.

Η ανάγκη των ψηφοφόρων για νέα πρόσωπα απεικονίζεται επίσης στην ανοδική πορεία του Εμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργού Οικονομίας της κυβέρνησης Ολάντ, ο οποίος κατόρθωσε μέσα σε λίγους μήνες να καταλάβει μία καλή θέση στο στρατόπεδο των «προοδευτικών».
Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις προαναγγέλλουν μία μονομαχία ανάμεσα στη δεξιά και την άκρα δεξιά στον δεύτερο γύρο. Ομως οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την εικονική απασχόληση της συζύγου του Φρανσουά Φιγιόν περιέβαλαν με άρωμα σκανδάλου την υποψηφιότητά του ως εκπροσώπου της γαλλικής δεξιάς και είναι πιθανόν να αλλάξουν τα δεδομένα.

Παρά τις επιθέσεις του αντιπάλου του κατά του προγράμματός του με κεντρική ιδέα την κοινωνική δικαιοσύνη, ο «μικρός Μπενουά», ο επονομαζόμενος και «έμπορος αυταπάτης» από ορισμένους, αγκάλιασε τον τίτλο του «υποψήφιου της ουτοπίας» κατατροπώνοντας τον «υπερρεαλιστή» Μανουέλ Βαλς, που επένδυσε στην εμπειρία του στην εξουσία σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον και στην αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής απειλής στη Γαλλία.

«Πάντοτε έχουμε ανάγκη από όνειρα και από ένα πρόγραμμα που να στέκει», δήλωσε η Ανίκ Ντεκάν, αρχιτέκτονας από το Παρίσι 60 ετών, που ψήφισε Αμόν «διότι πρεσβεύει τις αρχές της κοινωνίας των πολιτών, της αλληλεγγύης και της ανακατανομής του πλούτου».

Tags: