Η «θαυμάσια επιστολή» του Ομπάμα στον Τραμπ και η... μήνυση για παραβίαση του Συντάγματος

Θα υπογράψει την αποχώρηση των ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία TPP-Πρώτη ανάρτηση: 23-01-2017 18:31

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε την Κυριακή με ιδιαίτερη συγκίνηση, στη «θαυμάσια επιστολή» που άφησε ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο.

«Πήγα στο Οβάλ Γραφείο και βρήκα αυτήν την θαυμάσια επιστολή του προέδρου Ομπάμα» είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δείχνοντάς την κατά τη διάρκεια μιας σύντομης δήλωσής του στον Λευκό Οίκο.

«Ήταν πραγματικά πολύ ευγενικό εκ μέρους του» συμπλήρωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, σπεύδοντας να διευκρινίσει, σε περιπαικτικό ύφος, ότι δεν θα αποκαλύψει στον Τύπο το περιεχόμενό της.

Σύμφωνα με μια παλιά αμερικανική παράδοση, ο απερχόμενος πρόεδρος αφήνει στον διάδοχό του μια επιστολή ώστε να τη βρει μόλις εγκατασταθεί στο Οβάλ Γραφείο.

Εκείνη του 1993 που είχε αφήσει ο Ρεπουμπλικανός Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος στον διάδοχό του Μπιλ Κλίντον είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση.

«Η επιτυχία σας είναι η επιτυχία της χώρας σας» έγραφε εκείνη την εποχή ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Σας στηρίζω απόλυτα» προσέθετε απευθυνόμενος στον πολιτικό του αντίπαλό.

«Θα υπάρξουν πολύ δύσκολες στιγμές» έλεγε. «Μην επιτρέψετε στους επικριτές σας να σας αποθαρρύνουν και να σας αναγκάσουν να παρεκκλίνετε από την πορεία σας»

Εν τω μεταξύ ο  Τραμπ κάλεσε στο Μπλε Δωμάτιο του Λευκού Οίκου για να ευχαριστήσει τους αξιωματούχους πληροφοριών και ασφαλείας. Φυσικά και τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμει, τον οποίο ασπάστηκε. Ο Κόμει είχε επιμείνει στη δημοσιοποίηση της υπόθεσης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρυ.

Όσον αφορά για το ποιος θα είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο δεν άφησε καμία αμφιβολία.

«Κανονίσαμε ήδη τις συναντήσεις με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου».

Μίλησε ήδη τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου. Και μόνον η ιδέα της πιθανής μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Στη Γερμανία, παραμένουν στο σκοτάδι ως προς την εξωτερική του πολιτική.

Στη Βενεζουέλα, ο Μαδούρο, ελπίζει σε καλύτερες μέρες τώρα με τον Τραμπ.

«Ελπίζω ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα διορθώσει τα λάθη και τις αποτυχία των πολιτικών του Μπους και του Ομπάμα», σημείωσε.

Ο Τραμπ υπέγραψε την αποχώρηση από την TPP

Ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την εκτελεστική διαταγή για την επίσημη απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των χωρών του Ειρηνικού (TPP).

Εξάλλου, έτοιμος να προχωρήσει στην επαναδιαπραγμάτευση της εμπορικής συμφωνίας, ανάμεσα σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό, είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου.

Οι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον εκτιμούν μάλιστα, ότι η σχετική απόφαση ενδεχομένως θα ληφθεί ακόμη και εντός της ημέρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος αναμένεται να έχει σύντομα κατ’ ιδίαν συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο του Μεξικού, όσο και με τον πρωθυπουργό του Καναδά.

Κατά την προεκλογική περίοδο, ο Τραμπ είχε επανειλημμένως καταγγείλει πως οι δύο συμφωνίες δεν εξυπηρετούν τα εμπορικά συμφέροντα των ΗΠΑ και πλήττουν τον μέσο Αμερικανό πολίτη.

Επιφανείς νομικοί μήνυσαν τον Τραμπ - “Παραβίασε το Σύνταγμα”

Μια ομάδα επιφανών νομικών, συνταγματολόγων και ειδικών σε ζητήματα δεοντολογίας, κατέθεσαν σήμερα μήνυση κατά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον ότι παραβίασε το αμερικανικό Σύνταγμα καθώς επέτρεψε σε ξενοδοχεία του και άλλες επιχειρήσεις ιδιοκτησίας του να πληρωθούν από ξένες κυβερνήσεις.

Η μήνυση κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν από μια μη κυβερνητική οργάνωση κατά της διαφθοράς, τη Citizens for Responsibility and Ethics in Washington, που υποστηρίζει ότι ο Τραμπ παραβίασε τη ρήτρα του Συντάγματος σχετικά με τις «απολαβές από ξένες» χώρες, η οποία απαγορεύει τέτοιου είδους συνδιαλλαγές και επιδιώκει να εμποδίσει τον Τραμπ από το να τις αποδέχεται.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top