ΤΕΣΣΕΡΙΣ οι νεκροί από τη χιονοστιβάδα που ΚΑΤΑΠΙΕ ξενοδοχείο στην Ιταλία - ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ μαρτυρίες - ΦΩΤΟ

Φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών όλο και θα αυξάνεται- Πρώτη ανάρτηση 19-01-2017 15:41

Στην επαρχία Αμπρούτσο, σε ξενοδοχείο της Πεσκάρα, υπολογίζεται ότι έως και 30 άτομα μπορεί να έχασαν τη ζωή τους, όταν χιονοστιβάδα καταπλάκωσε το ξενοδοχείο, μετά τις ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις που έπληξαν χθες, Τετάρτη, την κεντρική Ιταλία.

Η χιονοστιβάδα, αποτέλεσμα του μπαράζ σεισμικών δονήσεων, καταπλάκωσε το ξενοδοχείο Rigopiano, στην περιοχή Φαρίντολα, στους πρόποδες του όρους Γκραν Σάσσο, στην ευρύτερη περιοχή της Πεσκάρα. Ενα μεγάλο τμήμα του ξενοδοχείου έχει καταρρεύσει, ενώ ένα άλλο έχει καταπλακωθεί απ' το χιόνι.

 

Μαρτυρίες που συγκλονίζουν 

 

Ο επικεφαλής διασώστης, μιλώντας στο ANSA, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί, χωρίς να είναι γνωστός ακόμα ο ακριβής αριθμός. 

Συναγερμό σήμαναν δύο πελάτες του ξενοδοχείου. Σε μήνυμα που έστειλαν στην αστυνομία έγραψαν: «Βοηθήστε μας, θα πεθάνουμε από το κρύο»!

Τα οχήματα της Πολιτικής Προστασίας, των πυροσβεστών και των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών δυσκολεύτηκαν πολύ να φτάσουν στο ξενοδοχείο, εξαιτίας της ισχυρής χιονόπτωσης και των ακραίων καιρικών φαινομένων που συνεχίζονταν ασταμάτητα στην περιοχή, ενώ ομάδα αλπινιστών διασωστών κατάφερε να φθάσει στο ξενοδοχεί με εξοπλισμό σκι.

Μέχρι στιγμής, οι διασώστες έχουν ανασύρει τέσσερις νεκρούς, ενώ σοκ προκαλούν οι εικόνες που κυκλοφόρησαν από το εσωτερικό του ξενοδοχείου. Κατά τις μαρτυρίες, η χιονοστιβάδα ήταν τεράστια και πρωτοφανούς έντασης. Όπως κατέβαινε ανάμεσα στα δέντρα του δάσους, παρέσερνε τα πάντα στο πέρασμά της. Οι διασώστες λένε ότι, από τους τρεις ορόφους του ξενοδοχείου, έχει διασωθεί μόνο τμήμα του τελευταίου, ενώ οι υπόλοιποι έχουν καταπλακωθεί από χιόνι. 

Και για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, ούτε καν τα σκυλιά-διασώστες μπορούν να μυρίσουν και να εντοπίσουν το παραμικρό!

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όλοι οι ένοικοι του ξενοδοχείου αυτού ήθελαν να φύγουν από χθες, Τετάρτη, και, όπως αποκάλυψε ένας από τους διασωθέντες, που πρόλαβε και βγήκε έξω, όλοι βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο λόμπι, με τις  βαλίτσες τους, περιμένοντας το εκχιονιστικό να ανοίξει τον δρόμο για να φύγουν. «Αρχικά μας είχαν πει ότι ο δρόμος θα άνοιγε στις 3, αλλά αναβλήθηκε για τις 7 το απόγευμα. Μας πρόλαβε η χιονοστιβάδα που χτύπησε στις 17:30». 

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των διασωστών έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: όλοι είπαν ότι φώναζαν δυνατά, χωρίς να παίρνουν καμία απάντηση. 

(το ξενοδοχείο στις καλές του μέρες)

Συνολικά, όπως έγραψε στο διαδίκτυο ο επικεφαλής της περιφέρειας της πόλης Πεσκάρα, Τζουσέππε ΝτιΜάρκο, στο ξενοδοχείο βρίσκονταν 22 τουρίστες και προσωπικό 7 ατόμων. 

Ο περιφερειάρχης της Πεσκάρο, Αντόνιο ΝτιΜάρκο,  έγραψε στο Facebook: «Δυστυχώς συνέβη μια τρομερή τραγωδία. Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά θύματα, αλλά όλα αυτά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν».

Στο ξενοδοχείο έμεναν, μεταξύ άλλων, και δυο παιδιά. Κάποιοι απ’ τους πελάτες κατάφεραν να βγουν και να απομακρυνθούν προτού πέσει η χιονοστιβάδα στο κτίριο, αλλά ακόμη δεν είναι σαφές πόσοι κατάφεραν να σωθούν.

Ενας ένοικος του ξενοδοχείου, ο Τζαμπιέρο Παρέτε, μάγειρας στο επάγγελμα, επισκέφθηκε την Ιταλία για διακοπές με την οικογένειά του. Την ώρα που "χτύπησε" η χιονοστιβάδα βρισκόταν εκτός του ξενοδοχείου. Την είδε να έρχεται και έτρεξε να σωθεί μαζί με τον συντηρητή του ξενοδοχείου. Ο ίδιος, συγκλονισμένος, είπε σε ανθρώπους που έσπευσαν για βοήθεια: «Eχασα τα πάντα. Εκεί κάτω είναι η γυναίκα μου και τα δυο παιδιά μου, η Λουδοβίκα 6 ετών και ο Τζιανφίλιππο 8 ετών». 

Σύμφωνα με δηλώσεις του, ο Παρέτε σώθηκε επειδή η σύζυγός του είχε πονοκέφαλο και του ζήτησε να της φέρει ένα φάρμακο από το αυτοκίνητο, λίγο πριν η χιονοστιβάδα καταπλακώσει τα πάντα!

«Η σύζυγός μου είχε πονοκέφαλο και χρειαζόταν ένα φάρμακο που ήταν στο αυτοκίνητο. Βγήκα από το ξενοδοχείο και πήγα στο αυτοκίνητο. Ενώ επέστρεφα στο ξενοδοχείο άκουσα θορύβους και ήχος σαν από τρίξιμο. Τότε είδα το βουνό να πέφτει πάνω στο κτίριο. Παρέσυρε και εμένα, αλλά όχι πλήρως. Είδα ένα μεγάλο μέρος του ξενοδοχείου καλυμμένο. Προσπάθησα να μπω μέσα. Αλλά κινδύνευα να εγκλωβιστώ. Τότε πιάστηκα από ένα κλαδί και κατάφερα να επιστρέψω στο αυτοκίνητο. Μετά συνάντησα τον επιστάτη του ξενοδοχείου και μαζί σημάναμε τον συναγερμό. Από το εσωτερικό του ξενοδοχείου δεν άκουσα θορύβους ή κινήσεις. Η γυναίκα μου και τα παιδιά μου βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια», είπε ο Παρέτε, ο οποίος νοσηλεύεται μαζί με τον εργαζόμενο του Rigopiano με υποθερμία, αλλά η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία. 

Επιπλέον, επιβεβαίωσε τα λεγόμενα των διασωστών, λέγοντας ότι τη στιγμή που έφθασαν με τον συντηρητή έξω από το ξενοδοχείο, αντίκρυσαν ένα τείχος χιονιού και από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν άκουσαν καμία φωνή, παρά μόνο σιωπή. 

Λίγα λεπτά αργότερα έγινε γνωστό πως οι διασώστες εντόπισαν δύο άτομα που είδαν την χιονοστιβάδα να έρχεται και σώθηκαν μπαίνοντας μέσα σε αυτοκίνητο, έξω από το ξενοδοχείο. Το ένα απ' τα δύο άτομα που σώθηκαν νοσηλεύεται με υποθερμία σε νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε με ελικόπτερο. Η κατάστασή του είναι σοβαρή, αλλά, πλέον, βρίσκεται εκτός κινδύνου. 

 

Τραγική η κατάσταση σε όλη την κεντρική Ιταλία

 

Η κακοκαιρία σε συνδυασμό με τις νέες σεισμικές δονήσεις έχουν γονατίσει την κεντρική Ιταλία. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε απ' την κατάρρευση κτιρίου στο Τεραμάνο, ένας άλλος αγνοείται, πιθανώς παρασύρθηκε από χιονοστοιβάδα στην ευρύτερη περιοχή της Λ' Άκουιλα. Οι μετασεισμοί συνεχίζονται, με τουλάχιστον 80 να έχουν καταγραφεί μετά τα μεσάνυχτα. Εξαιτίας της κακοκαιρίας, περίπου 100.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στο Αμπρούτσο κι άλλα 14.000 στο Μάρκε.

 

Παραμένει ο κίνδυνος σεισμού 

 

Το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) είπε ότι οι τρεις ισχυρότεροι σεισμοί - μεγέθους 5,3, 5,7 και 5,6 βαθμών - σημειώθηκαν σε διάστημα μιας ώρας, ενώ το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας (ΕΙΓΗ) ανακοίνωσε ότι ο κίνδυνος παρόμοιου σεισμού στην περιοχή είναι υψηλός.

«Είμαστε όλοι με κομμένη την ανάσα, και ελπίζουμε να μπορέσουν να βρεθούν επιζώντες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι. Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από τους καθολικούς επισκόπους της Ιταλίας να προσφέρουν όλη την δυνατή βοήθεια, ώστε να αντιμετωπισθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία δημιουργήθηκε λόγω των συνεχών χιονοπτώσεων και των τεσσάρων ισχυρών σεισμών που σημειώθηκαν χθες στην κεντρική Ιταλία.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top