To cake είναι ένα γλύκισμα που μπορεί κάποιος να το καταναλώσει όλες τις ώρες της μέρας. Αν ψάχνεις νέες και ενδιαφέρουσες συνταγές, εμείς συγκεντρώσαμε κάποιες από αυτές και στις παρουσιάζουμε. Μοίρα.
Kέικ Αχλάδι διά χειρός Χρήστου Μοίρα
Υλικά της Συνταγής
• 3 μεγάλα αχλάδια
• 250 γρ. ζάχαρη
• 200 γρ. βούτυρο
• 4 αβγά
• 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κ.γ. baking powder
• ½ κ.γ. σόδα
• 1 κ.γ. κανέλα
• ¼ κ.γ. αλάτι
• 100 ml γάλα
• Ψιλοκομμένα καρύδια (προαιρετικά)
Εκτέλεση της Συνταγής
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε μια φόρμα για κέικ (ή στρώνοντάς την με λαδόκολλα). Σ’ ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε τα αβγά, ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα, την κανέλα και το αλάτι. Σταδιακά προσθέτουμε τα στερεά υλικά στο μείγμα με το βούτυρο, εναλλάσσοντας με το γάλα και ανακατεύουμε καλά.
Τέλος προσθέτουμε τα κομμένα αχλάδια και, αν θέλουμε, τα ψιλοκομμένα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά ή μέχρι να βγει
καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βάλουμε στο κέντρο του κέικ.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!
Υπέροχο cake λεμονιού με frosting λεμονιού( σ.σ: Συνταγή Σταύρου Βαρθαλίτη)
Υλικά της Συνταγής
• 400 γρ. αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του
• 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
• 350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
• 150 γρ. γάλα πλήρες
• 50 γρ. χυμό λεμόνι
• 5 αυγά μέτρια
• 1 πρέζα αλάτι
• εκχύλισμα βανίλιας
• ξύσμα από 3 λεμόνια
• Για τo frosting λεμονιού
• 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
• 150 γρ. τυρί σε κρέμα θερμοκρασία δωματίου
• 400 γρ. ζάχαρη άχνη
• 1 πρέζα αλάτι
• 15 γρ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση της Συνταγής
Για το κέικ
• Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και το χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει.
• Στην συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά.
• Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα προσέχοντας κάθε φορά να ομογενοποιήθουν προτού ρίξουμε το επόμενο κι έπειτα, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
• Κατόπιν βγάζουμε από το μίξερ και προσθέτουμε το αλάτι, το αλεύρι και το γάλα εναλλάξ σταδιακά ανακατέυοντας με μία κουτάλα ή μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά του κέικ.
• Τέλος, αδειάζουμε το μείγμα σε μια βουτυροαλευρωμένη ορθογώνια φόρμα για κέικ 30Χ15 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 45-50 λεπτά, μέχρι να βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο και να βγαίνει καθαρό.
Για το frosting λεμονιού
• Βάζουμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο και το χτυπάμε για 4-5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει καλά.
• Ύστερα προσθέτουμε το κρέμα τυρί και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί με το βούτυρο.
• Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε στο μίξερ μέχρι να δημιουργηθεί το frosting μας.
• Αν μας βγει περισσότερο αραιό προσθέτουμε λίγη ζάχαρη άχνη και αν μας βγει πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού επιπλέον.
Κέικ βρώμης με φρούτα του δάσους και λεμόνι( σ.σ: Συνταγή Σταύρου Βαρθαλίτη)
Υλικά της Συνταγής
Για το κέικ
300 γρ. νιφάδες βρώμης
200 γρ. καστανή ζάχαρη
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
150 γρ. γάλα
3 αυγά + 2 ασπράδια
4 κ.σ. ελαφρύ ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμό λεμόνι
3 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
250 γρ. μύρτιλλα κατεψυγμένα
Για το γλάσο (προαιρετικά)
4 κ.σ. χυμό λεμονιού
150 γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση της Συνταγής Κόβουμε στο μούλτι τη βρώμη (σε 2 δόσεις) μέχρι να γίνει αλεύρι για τουλάχιστον 2’. Στη συνέχεια, χτυπάμε και την καστανή ζάχαρη, μέχρι να γίνει και αυτή σχεδόν σκόνη.
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε καλά το αλεύρι βρώμης, την αλεσμένη καστανή ζάχαρη, το μπέκιν πάουντερ και το αλάτι.
Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το γάλα, όλα τα αυγά, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμόνι και το ξύσμα.Ρίχνουμε σταδιακά το υγρό μείγμα στο στερεό, ανακατεύοντας καλά με έναν αυγοδάρτη. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 15 – 20 λεπτά, έτσι ώστε να απορροφήσει τα υγρά η βρώμη και να γίνει πιο παχύρευστο.
Αλείφουμε μια μακρόστενη φόρμα με ελαιόλαδο και την αλευρώνουμε. Προσθέτουμε το μισό μείγμα του κέικ, απλώνουμε ομοιόμορφα τα μύρτιλλα (κατευθείαν από την κατάψυξη) και από πάνω το υπόλοιπο μείγμα. Για να μην μας «κάτσουν» στον πάτο τα μύρτιλλα, τα πασπαλίζουμε με αλεύρι βρώμης.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 40 - 45 λεπτά, μέχρι την στιγμή που να βάλουμε ένα μαχαίρι και θα βγαίνει καθαρό. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Για το γλάσο, αναμειγνύουμε τα υλικά για το γλάσο και το απλώνουμε από πάνω.
Μεξικάνικο κέικ tres leches( Λάμπρος Βακιάρος)
Υλικά της Συνταγής
Για τη βάση του κέικ
6 μεσαία αυγά διαχωρισμένα
1 φλ. ζάχαρη
1/3 φλ. γάλα
1 κ.γ. βανίλια
1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 1/2 κ.γ. baking powder
1 συσκευασία dulce de leche (καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα)
1 συσκευασία γάλα εβαπορέ
1/2 φλ.κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Για το topping
1 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
κανέλα για το πασπάλισμα