Δυο πεντανόστιμα και υγιεινά γλυκά από το Άγιο Όρος

Οι συνταγές των μοναχών του Αγίου Όρους για κέικ και κορμό σοκολάτας

Δύο Συνταγές Για Γλυκά Από Τους Μοναχούς Του Αγίου Όρους
φωτογραφία από pexels.com

Στην καρδιά της αγιορείτικης κουζίνας μπορεί κάποιος να βρει όχι μόνο πεντανόστιμες, αλλά και υγιεινές συνταγές που αναδεικνύουν τα φυσικά υλικά της φύσης και τη σοφία των μοναχών του Αγίου Όρους.

Σούπερ συνταγή για αφράτο κέικ αχλάδι διά χειρός Χρήστου Μοίρα

Από το κέικ με μέλι και καρύδια μέχρι τον κορμό σοκολάτας, κάθε συνταγή φέρει τη μοναδική σφραγίδα του Αγίου Όρους, όπου η ηρεμία και η πνευματικότητα αντικατοπτρίζονται και στην καθημερινή διατροφή των μοναχών.

Πώς να φτιάξετε το πιο νόστιμο αλμυρό κέικ

Δείτε δύο συνταγές για γλυκά που είναι είναι χαρακτηριστικά για την αγιορείτικη κουζίνα σας παραθέτει το Βήμα Ορθοδοξίας

1. Αγιορείτικο Κέικ με Καρύδια και Μέλι

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι καρύδια (ψιλοκομμένα)
  • 1 φλιτζάνι μέλι
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3 αυγά
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι βανίλια
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη

Εκτέλεση της Συνταγής

1.    Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C και αλείψτε μια φόρμα κέικ με λάδι ή βούτυρο.
2.    Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
3.    Προσθέστε το μέλι και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά.
4.    Στη συνέχεια, προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού, τη βανίλια, την κανέλα, τη σόδα και το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη.
5.    Ρίξτε τα καρύδια και ανακατέψτε ξανά.
6.    Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για 35-40 λεπτά, ή μέχρι να βγει καθαρή η οδοντογλυφίδα.
7.    Αφήστε το κέικ να κρυώσει για λίγο πριν το σερβίρετε.

 

2. Αγιορείτικος Κορμός Σοκολάτας με Κρέμα

Αυτός ο κορμός σοκολάτας είναι εύκολος στην προετοιμασία και ιδανικός για να απολαύσετε κάτι γλυκό και γεμάτο σοκολατένια γεύση.

Υλικά της Συνταγής

  •  200 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ
  • 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζάνι γάλα
  • 1/2 φλιτζάνι καρύδια (ψιλοκομμένα)
  • 1/2 φλιτζάνι σταφίδες (προαιρετικά)

Εκτέλεση της Συνταγής

1.    Λιώστε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, προσθέτοντας το γάλα και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια λείο μείγμα.
2.    Σπάστε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια και βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπολ.
3.    Προσθέστε τα καρύδια και τις σταφίδες (αν χρησιμοποιείτε).
4.    Ρίξτε το σοκολατένιο μείγμα πάνω από τα μπισκότα και ανακατέψτε καλά μέχρι να καλυφθούν όλα τα υλικά.
5.    Βάλτε το μείγμα σε μια λαδόκολλα και σχηματίστε έναν κορμό.
6.    Τοποθετήστε τον στον καταψύκτη για τουλάχιστον 2 ώρες για να παγώσει και να σφίξει.
7.    Αφαιρέστε τον από τον καταψύκτη και κόψτε σε φέτες για να σερβίρετε.
Αυτές οι συνταγές είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικές για την αγιορείτικη κουζίνα, συνδυάζοντας απλά και φυσικά υλικά με γλυκές και αρωματικές γεύσεις.

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top