Τα βλέμματα όλων στραμμένα στην Αμφίπολη-Περιστέρη: «Ο τάφος ανήκει σε επιφανή στρατιωτικό»

Τι δήλωσε η Λίνα Μενδώνη

​Η επικεφαλής της ανασκαφής, Κατερίνα Περίστερη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Μουσείο της Αμφίπολης εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, την άποψη ότι ο τάφος ανήκει σε επιφανή άνδρα και μάλιστα δεν αποκλείεται να ήταν Μακεδόνας στρατιωτικός!

Η ίδια, ωστόσο, κράτησε αποστάσεις από την άποψη ότι πρόκειται για τον Μέγα Αλέξανδρο.

mendoni.jpg
Από την πλευρά της η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι «με την αποκάλυψη του κιβωτιόσχημου τάφου και του σκελετού του νεκρού ολοκληρώνεται η φάση αυτή της αρχαιολογικής έρευνας. Υπολείπονται πολλά να γίνουν για το συνολικό μνημείο το οποίο καλύπτει ο Τύμβος Καστά. Είμαστε πραγματικά ευτυχείς που ένα τόσο σημαντικό μνημείο προστίθεται στο παζλ της ιστορίας και της αρχαιολογίας της περιοχής. Είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή που ένα τέτοιο εύρημα, ένα τόσο σημαντικό μνημείο έρχεται να συνδεθεί με όλα τα άλλα πλούσια ευρήματα της περιοχής, αποτελώντας και συμπληρώνοντας ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό πόρο για το σύνολο της Μακεδονίας και της χώρας».

97D0HWHQ.jpg
Ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας δήλωσε ότι «το ΑΠΘ έθεσε από την πρώτη στιγμή το σύνολο του επιστημονικού του οπλοστασίου στη διάθεση της ανασκαφής στην Αμφίπολη. Χαιρόμαστε σήμερα που έχει επιλεγεί το Εργαστήρι της Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής για να κάνει τις κατάλληλες έρευνες ηλεκτρικής διασκόπησης στο λόφο Καστά. Θα καλύψουμε τα έξοδα της έρευνας στο ύψος των 12.000 ευρώ και ελπίζουμε ότι θα ανακοινώσουμε και άλλα χρήσιμα ευρήματα στο λόφο Καστά».

121114134416_6059.jpg
Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας, επισήμανε ότι το τμήμα του θα εφαρμόσει τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας η οποία θα τους δώσει την ηλεκτρική απεικόνιση του εδάφους. Ανέφερε δε ότι «η μέθοδος αυτή έχει συνεισφέρει με καθοριστικό ρόλο κάνοντας γνωστό το εργαστήριο μου σε παγκόσμια κλίμακα και έχει βραβευθεί γι' αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ντόροθι Κινγκ: Ο Μέγας Αλέξανδρος ή ο Ηφαιστίωνας είναι ο ένοικος του τάφου στην Αμφίπολη

Περιστέρη: «Η ανασκαφή δεν έχει ��ελειώσει- ο περίβολος μας φυλάει πολλά μυστικά»

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ: Βρέθηκε σκελετός στον τάφο της Αμφίπολης- Εξέχων πρόσωπο της εποχής ο νεκρός

ΝΕΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ από τον τάφο της Αμφίπολης - Σπουδαία τα ευρήματα

Η Περιστέρη ξεκαθαρίζει: «Δεν έκανα καμία απολύτως δήλωση που να προαναγγέλλει ευρήματα»

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top