Τέλος οι αμφιβολίες! Η Αμφίπολη είναι τάφος. Βρέθηκε μαρμάρινη θύρα στον τρίτο θάλαμο-ΦΩΤΟ

Πρώτη ανάρτηση: 02/10/2014 15:00

Τελικά ο Τύμβος Καστά είναι τάφος! Αυτό δείχνουν τα νέα ευρήματα, όπως θυρόφυλλα, καρφιά, ίχνη κεραμικής καθώς και η αρχή της σκάλας που ξεκινάει από τον τρίτο προς τον τέταρτο θάλαμο.

Όπως ενημέρωσε σε συνέντευξη τύπου η υπεύθυνη επικοινωνίας για τις ανασκαφές, Άννα Παναγιωταρέα, μετά την αφαίρεση χωμάτων αποκαλύφθηκαν τμήματα από μαρμάρινη θύρα στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει μια μορφή μακεδονικού τάφου.

portaki.jpg

Με την αφαίρεση των χωμάτων, χτες, αποκαλύφθηκαν τμήματα από μαρμάρινη θύρα, της τυπικής μορφής των μακεδονικών τάφων: Δηλαδή, έχουμε θύρα κατασκευασμένη από μάρμαρο Αλυκής Θάσου- όπως είναι κατασκευασμένο και όλο το ταφικό συγκρότημα- με εφηλίδες, οι οποίες μιμούνται την κεφαλή καρφιών, όπως είθισται στις ξύλινες πόρτες. Στη δυτική πλευρά του θυρώματος διαπιστώθηκε ότι υπάρχει στροφέας. Ο στροφέας είναι το σημείο κρέμασης της θύρας από την παραστάδα.

Σημειώνεται ότι τα ανοίγματα Καρυάτιδων και Σφιγγών είναι ακριβώς 1,67μ. Το άνοιγμα του τρίτου θυρώματος είναι 1,50μ.

Κατά την ανασκαφή αποκαλύφθηκε η συνέχεια των πλευρικών τοιχωμάτων, η οποία δεν διαφέρει καθόλου από τους προηγούμενους χώρους, ήτοι ορθομαρμάρωση, όμοια με εκείνη που υπάρχει σε όλους τους χώρους του μνημείου.

Κατά την ανασκαφή, επίσης, βρέθηκαν, μπροστά από τη θύρα, πίσω από τις Καρυάτιδες, χάλκινα και σιδερένια καρφιά. Τονίζουμε ότι βρέθηκαν χτες και δεν είναι δεδομένο ότι ̔ ̔παραπέμπουν σε φορείο ̓ ̓.

amfi2_473_355.jpg

«Η πόρτα που βρήκαμε ενισχύει την άποψή μας ότι πρόκειται για ένα τάφο και έχουμε ένα καταπληκτικό ταφικό συγκρότημα που ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.χ αιώνα», τόνισε στη συνέχεια η κυρία Κατερίνα Περιστέρη.

«Εμείς προχωρούμε καλά. Η ανασκαφή προχωρεί πολύ καλά και ε��πίζουμε να ξέρουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα, όταν θα τελειώσει η ανασκαφή και θα μπορούμε να σας πούμε περισσότερα πράγματα», δήλωσε η επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας που είναι επιφορτισμένη με την ανασκαφή στην Αμφίπολη κυρία Κατερίνα Περιστέρη.

Στο ερώτημα των δημοσιογράφων αν μπορεί να εκτιμήσει σε ποιον «ανήκει» ο τάφος, η κυρία Περιστέρη απάντησε: «Είναι πολύ νωρίς. Αν δεν τελειώσει η ανασκαφή οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να πούνε ποιος είναι, ποιος δεν είναι μέσα».

Τέλος εξήγησε πως «η πτώση των τμημάτων από τη μαρμάρινη θύρα οφείλεται ή σε βομβαρδισμούς που υπέστη η περιοχή από τις οβίδες των Βουλγάρων το 1913 ή στη σεισμική δόνηση των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τον 6ο μΧ αιώνα ή σε σεισμούς που σημειώθηκαν τον 19ο αιώνα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έγινε απόπειρα τυμβωρυχίας, μόνο η ανασκαφή θα μας δείξει».

αρχείο λήψης.jpg

αρχείο λήψης (1).jpg

αρχείο λήψης (2).jpg

Δηλώσεις Μενδώνη

Την ύπαρξη τέταρτου μαρμάρινου θυρώματος που οδηγεί κάπου και έχει πλάτος-άνοιγμα 96 εκατοστά έδειξε η γεωλογική έρευνα στον τρίτο θάλαμο του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης, σύμφωνα με δηλώσεις της γ.γ του υπουργείου Πολιτισμού Λί��ας Μενδώνη στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM. «Μία γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο, με μια μορφή γεωτρήσεων, με χειροκίνητο τρυπάνι, μας έδειξε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα. Ότι οδηγεί κάπου, οδηγεί. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να έχεις θύρωμα" ανέφερε, σημειώνοντας ότι το μοναδικό, μέχρι στιγμής, γνωστό στοιχείο είναι ότι πρόκειται για άνοιγμα 96 εκατοστών», ανέφερε.

Aκόμα, η γενική γραμματέας του υπουργείου έκανε λόγο για ενδείξεις απόπειρας ή απόπειρες τυμβωρυχίας στον τάφο της Αμφίπολης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top