Το πρώτο βήμα της διεθνούς εκστρατείας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα!

Με την διοργάνωση της ημερίδας «Παρθενώνας. Η ακεραιότητα ενός μνημείου-συμβόλου.Ο ρόλος των πολιτών»

Το πρώτο βήμα της διεθνούς εκστρατείας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα!

​Με την διοργάνωση της ημερίδας «Παρθενώνας. Η ακεραιότητα ενός μνημείου-συμβόλου. Ο ρόλος των πολιτών» έγινε το πρώτο βήμα της διεθνούς εκστρατείας, με τίτλο «Return, Restore, Restart» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η διεθνής εκστρατεία που πραγματοποιείται από το ίδρυμα «Μαριάννα Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με το ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη», έχει ως πρώτο στόχο την αναβάθμιση του θέματος στον μεγαλύτερο διεθνή οργανισμό για τον πολιτισμό, την UNESCO.

«Ως Ελληνίδα και ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO δεν θα σταματήσω να αγωνίζομαι για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, για την ακεραιότητά τους. Αλλά και για μία διαφορετική διακρατική αντιμετώπιση των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν χάσει το δρόμο τους αλλά όχι τη φωνή και την ταυτότητά τους», είπε η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Η διεθνής εκστρατεία που είναι μια νέα πρωτοβουλία της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της Unesco, κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη έχει ως στόχο να φωτίσει απ’ όλες τις πλευρές ένα μεγάλο ζήτημα Πολιτισμού και Ηθικής. Την ακεραιότητα ενός Μνημείου – συμβόλου. Την ακεραιότητα του Παρθενώνα.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», κύριος Αργυρόπουλος δήλωσε: «Τα μοναδικής ωραιότητας γλυπτά του Παρθενώνα αναδεικνύονται μόνο σε σχέση με το φυσικό χώρο τους τον ιερό βράχο απέναντι στη Πνύκα πάνω από το θέατρο του Διόνυσου και την αγορά».

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Η Ελλάδα έχει πολλούς φίλους. Ενωμένοι θα νικήσουμε» ανέφερε ο πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής για την επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, κύριος Ντέϊβιντ Χιλ.

Στη διεθνή συνάντηση παραβρέθηκαν, ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Επικρατείας Θεανώ Φωτίου, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Ο υπουργός Πολιτισμού κύριος Κωνσταντίνος Τασούλας δήλωσε: «Λένε ότι δεν υπάρχει πιο ισχυρό όπλο από μια ιδέα της οποίας ήρθε η ώρα. Κι εσείς αυτή την ιδέα την προετοιμάζετε ώστε να έρθει η ώρα της».

Η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, υπουργός Τουρισμού ανέφερε : «Αυτό το σύμβολο ζητούμε να επανενωθεί και να λειτουργήσει ως μνημείο ενότητας του κατακερματισμένου μας κόσμου. Και αυτό είναι δουλειά όλων μας».

Ο ειδικός σύμβουλος της γενικής διευθύντριας της UNESCO αναφέρθηκε στην επιστροφή του αγάλματος, δίνοντάς το ως το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποκατάστασης πολιτιστικής δικαιοσύνης: «Τα αγάλματα ανήκουν σε ένα πολύ σημαντικό μνημείο για τους Ασιάτες και τους ανθρώπους της Καμπότζης. Αυτό δείχνει ότι μια μεγάλη προσπάθεια πρέπει να πραγματοποιηθεί έτσι ώστε αντικείμενα-σύμβολα να επιστραφούν στον τόπο τους» δήλωσε ο Mounir Bouchenaki.

Σημαντικές αλλά και εντυπωσιακές ήταν οι αναφορές του πρόεδρου του μουσείου της Ακρόπολης ο οποίος κατέδειξε και τη ψηφιακή απεικόνιση την οποία εφαρμόζει το μουσείο, έτσι ώστε ο επισκέπτης να κατανοήσει το σύνολο και να διαβάσει την ιστορία καθώς το περπατά.

«Η ακεραιότητα της μορφής είναι η βασικότερη προϋπόθεση, όχι μόνο για την σύλληψη, ούτε μόνο για την πραγμάτωση αλλά και για την πρόσληψη μιας δημιουργίας» είπε ο κύριος Άγγελος Δεληβοριάς, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη.

Σημαντικά ήταν και τα στοιχεία από την έρευνα για τη στάση της ελληνικής γνώμης απέναντι στο θέμα.

Ο Παύλος Τσίμας είπε: «Μια μέρα θα θυμόμαστε όταν ο κ. Παντερμάλης θα υποδέχεται το πρώτο γλυπτό από το Λονδίνο θα θυμόμαστε ότι ήμαστε εδώ και το συζητάγαμε».

Όσοι παραβρέθηκαν στην ημερίδα τόνισαν πως ο Παρθενώνας, το σύμβολο της δημοκρατίας και της ελευθερίας, ενώνει λαούς και πολιτισμούς.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top