Έντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις Τσιρώνη για Καστελόριζο και Αιγαίο

Κουμουτσάκος: Κάνουν κακό στη χώρα - Ανασκεύασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γιάννη Τσιρώνη, που είπε πως το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα ο ίδιος να αναγκαστεί στη συνέχεια να ανασκευάσει τα όσα είπε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός είπε, μιλώντας στο Open, πως «το ελληνικό Καστελόριζο δεν είναι στο Αιγαίο, είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Το Αιγαίο σταματάει κάπου, φτάνει μέχρι την Κω και τη Ρόδο», ενώ στη συνέχεια σε ανάρτησή του στο facebook έγραψε: «Οι αντιδράσεις ορισμένων για τη γεωγραφική θέση του Καστελλόριζου είτε οφείλονται σε άγνοια πατριδογνωσίας, είτε φτάνουν στην πολιτική παράκρουση. Θα αντιμετωπίσουμε άραγε καλύτερα την τουρκική προκλητικότητα εάν θεωρήσουμε και την Κέρκυρα νησί του Αιγαίου».

«Ο κ. Τσιρώνης έκανε μια αδιανόητη δήλωση. Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί πράγματα που δεν γνωρίζει σε βάθος και να κάνει εύκολα δηλώσεις. Δεν μπορεί να διασπάται ο εθνικός νησιωτικός χώρος σε νησιά του Αιγαίου και του ανατολικού Μεσογείου», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, αντιδρώντας αμέσως στα λεγόμενα του κ. Τσιρώνη.

«Είναι μια χρόνια επιδίωξη της Τουρκίας. Εκανε λάθος. Δεν είναι μάθημα γεωγραφίας, όταν μιλάμε για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Η ενότητα του νησιωτικού χώρου μας δίνει τη δυνατότητα να υπερασπίσουμε ακόμη καλύτερα τα δικαιώματα των νησιών μας. Αυτός ο κατακερματισμός που έκανε ο κ. Τσιρώνης ήταν λάθος. Κάνουν κακό στις βασικές επιδιώξεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής επιπόλαιες, ρηχές δηλώσεις», πρόσθεσε.

«Λυπάμαι πολύ για τον κ. Τσιρώνη. Δεν τον σέβομαι από τη στιγμή που δίνει τροφή στους απέναντι για να κάνουν τους τσαμπουκάδες», είπε -μιλώντας στον ΑΝΤ1- ο ανιψιός της Κυράς της Ρω και πρώην δήμαρχος Καστελόριζου Γιώργος Αχλαδιώτης.

Λέκκας: Ανακρίβεια και πλήρης άγνοια 

Σκληρή κριτική στον Γιάννη Τσιρώνη εξαπέλυσε, εξάλλου, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας.

«Ο διαχωρισμός του Καστελλόριζου και των βραχονησίδων ισοδυναμεί όχι μόνο με ιστορική, γεωγραφική και πολιτισμική ανακρίβεια, αλλά και με πλήρη άγνοια της γεωτεκτονικής δομής και της γεωδυναμικής εξέλιξης, που χαρακτηρίζουν την περιοχή του αιγιακού χώρου», δήλωσε ο κ. Λέκκας.

«Επίθεση» στον κ. Τσιρώνη εξαπέλυσε και ο (επίσης) βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, λέγοντας -μεταξύ άλλων- πως «αν το απομονωθεί από τα νησιά του Αιγαίου, θα εμφανίζεται σαν μικρή συστάδα νησιών, αντιμέτωπων με την τεράστια τουρκική ακτογραμμή».

Ανασκεύασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσιρώνης, μετά τις έντονες αντιδράσεις, είπε πως δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο.

«Συζητούσαμε για το που βρίσκεται το Καστελόριζο και το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε συμφέροντα. Προσπαθούσα να εξηγήσω ότι επειδή το Καστελόριζο είναι νότια της Τουρκίας, δημιουργεί συμφέροντα για την Ελλάδα στην περιοχή εκείνη που είναι μόλις 140 μίλια από την Κύπρο. Γεωγραφική ήταν η συζήτηση», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον ΑΝΤ1.

Ο ίδιος επιστράτευσε ως επιχείρημα για τον ισχυρισμό του τα Κύθηρα, τα οποία -όπως είπε- «ανήκουν στην Αττική αλλά είναι νησί του Μυρτώου Πελάγους».

Κατρούγκαλος: Το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα 

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Τσιρώνη.

«Ακόμα κι αν ανήκει στο Λύκιο πέλαγος, αποτελεί μια οργανική ενότητα με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, έναν ενιαίο χώρο που αντικρίζει τις τουρκικές ακτές. Το δίκαιο της θάλασσας είναι σαφές ως προς το θέμα αυτό και δεν χωρά αντίλογο. Όπως όλα τα νησιά, λοιπόν, και το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική», είπε από την Καλαμάτα ο ΥΠΕΞ.

«Η εθνική μας στάση δεν πρέπει να καθορίζεται ούτε από τη συγκυρία ούτε από ιδιοτέλειες κομματικές ή άλλες. Πρέπει να είμαστε πάντα σταθεροί σ΄αυτό που ήταν η εθνική μας γραμμή», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top