Μακεδονικό ζήτημα: 11 χρόνια μετά το Βουκουρέστι

Παρών και ο Καραμανλής στην παρουσίαση του «Ώρα Ελλάδος... Βουκουρέστι»

Σε μια κομβική στιγμή για το Σκοπιανό αποκαλύπτονται τα μυστικά και τα παρασκήνια που οδήγησαν στο ελληνικό «βέτο» του 2008.

«Ώρα Ελλάδος Βουκουρέστι»: Παρουσιάζεται το βιβλίο του Ν. Στέφου

Τα Σκόπια δεν πήραν τον Απρίλη του 2008 το «διαβατήριο» για το ΝΑΤΟ, όπως ήθελαν, καθώς το δόγμα της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν «μη λύση, μη ένταξη». Πίσω απ΄ τις κλειστές θωρακισμένες πόρτες στη Σύνοδο της Βορειο-ατλαντικής Συμμαχίας στο Βουκουρέστι έγιναν πολλά.

Έντεκα χρόνια μετά, αποκαλύπτονται στο βιβλίο του συγγραφέα και δημοσιογράφου Νίκου Στέφου, «Ώρα Ελλάδος... Βουκουρέστι», το οποίο προλόγισε ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο στενότερος συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή την περίοδο εκείνη.

Ο Κώστας Καραμανλής στην παρουσίαση του βιβλίου του Στέφου

Ο πρώην πρωθυπουργός καταχειροκροτήθηκε στην είσοδό του στο αίθουσα του κτιρίου της Παλαιάς Βουλής

Το παρών έδωσε και ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε κατά την είσοδό του στον χώρο.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών, με την παραχώρηση μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας στους γείτονες, χωρίς “κόκκινες γραμμές”, όπως απεδείχθη από την προκλητική στάση Ζάεφ, πριν καν στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών, εξάρει το παράδειγμα του Καραμανλή και της κυβέρνησής του, γιατί αποδεικνύει ότι υπάρχουν πολιτικοί που, όταν βάζουν "κόκκινες γραμμές", τις εννοούν», δήλωσε ο πρώην υπουργός και νυν καθηγητής του Ευρωπαϊκού πανεπιστημίου της Κύπρου, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος στην παρουσίαση του βιβλίου του Στέφου

«Υπάρχουν πολιτικοί που, όταν βάζουν "κόκκινες γραμμές", τις εννοούν» είπε ο κ. Ρουσόπουλος

«Δεν άρεσε σε ισχυρούς εταίρους η σταθερή, αλλά όχι αναιτίως πείσμονα θέση της χώρας. Όμως, τα δύσκολα “όχι” είναι που καθορίζουν τις ζωές των ανθρώπων και των εθνών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πρώην πρωθυπουργός, φανερά ανανεωμένος, ήταν στην πρώτη σειρά της εκδήλωσης. Όπως και όλοι οι πρωταγωνιστές, που μίλησαν για το παρασκήνιο και τις αμερικανικές πιέσεις.

Οι πιέσεις των ΗΠΑ το 2008

Βασικός μοχλός της πίεσης στην Αθήνα ήταν η Κοντολίζα Ράις, υπουργός Εξωτερικών -τότε- της κυβέρνησης Μπους. 

«”Μη λύση - Μη ένταξη”. Από το καλοκαίρι του 2007, με απόφαση Καραμανλή, έγινε κυβερνητική επιλογή και στη συνέχεια εθνική στρατηγική. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να αποτελέσει συνέχιση και δικαίωση του “Βουκουρεστίου”», είπε ο πρέσβης επί τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς.

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Νίκος Στέφος με το βιβλίο του
Αποκαλύψεις και παρασκήνιο για το βέτο της Ελλάδας στα Σκόπια το 2008, στο βιβλίο του συγγραφέα και δημοσιογράφου Νίκου Στέφου, «Ώρα Ελλάδας, Βουκουρέστι»

«Πολλά θα είχε κερδίσει η κυβέρνηση, κυρίως δε οι υπερόπτες και προπετείς υπουργοί, επικριτές όλων των προκατόχων τους, αν έκαναν τον κόπο, έστω για μία ώρα, να ρωτήσουν για τους χειρισμούς στο “Μακεδονικό”, πριν την Συμφωνία των Πρεσπών», πρόσθεσε.

Τα στελέχη της ΝΔ δεν απέφυγαν τις συγκρίσεις των χειριστών της υπόθεσης, τότε και σήμερα.

 «Ήρθαμε εδώ σήμερα να δούμε πώς ένας πρωθυπουργός είπε τα μεγάλα "όχι". Άλλος, λέει σε όλα "ναι"», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, από την πλευρά, του σημείωσε και τη φράση του Κώστα Καραμανλή μετά το τέλος της Συνόδου του Βουκουρεστίου: «Θα μπορώ να συνομιλώ με ήσυχη συνείδηση με τα φαντάσματα εκείνων, που αγωνίσθηκαν για την υπόθεση της Μακεδονίας». 

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν επίσης πολλά κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος  Νίκος Δένδιας,  ο πρώην πρόεδρος του κόμματος  Γιάννης Πλακιωτάκης, οι πρώην υπουργοί  Γιάννης Βαληνάκης, Ευριπίδης Στυλιανίδης,  Μαριέτα Γιαννάκου, Κώστας Γκιουλέκας, οι βουλευτές  Άννα Μισέλ Ασημακόπουλου,  Άννα Καραμανλή και άλλοι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top