O πρώτος γυναικείος περίπατος στο φεγγάρι – Kοχ και Μέιρ έγραψαν ιστορία

Έμειναν εφτά ώρες έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Δείτε στο video του Reuters πλανα από τη «βόλτα» τους στο φεγγάρι

Τον πρώτο αποκλειστικά γυναικείο περίπατο στο φεγγάρι πραγματοποίησαν δύο αστροναύτες της NASA.

Η έμπειρη Κριστίνα Κοχ και η «πρωτάρα» Τζέσικα Μέιρ, περπάτησαν για πρώτη φορά έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Φορώντας τις στολές τους και δεμένες με ειδικά σχοινιά, πέρασαν εφτά ολόκληρες ώρες στο διάστημα, προκειμένου να επιδιορθώσουν ένα χαλασμένο εξάρτημα (ρυθμιστής φόρτισης-εκφόρτισης), που εμποδίζει να λειτουργεί σωστά μια νέα μπαταρία ιόντων λιθίου.

Τη «βόλτα» τους στο διάστημα παρακολούθησε και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τις συνεχάρη με βιντεοκλήση. «Είστε πολύ γενναίες, ευφυέστατες γυναίκες» τους είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αυτή ήταν η τέταρτη «βόλτα» στο διάστημα για την Κριστίνα Κοχ που είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και η παρθενική για την Τζέσικα Μέιρ, η οποία έχει διδακτορικό στη θαλάσσια βιολογία.

Να σημειωθεί πως η Κοχ είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια πτήση που έχει γίνει από γυναίκα στο διάστημα, παραμένοντας σε τροχιά πάνω στον διεθνή διαστημικό σταθμό έωε τον Φεβρουάριο του 2020.

Έως τώρα, όσες γυναίκες είχαν κάνει διαστημικό περίπατο, συνοδεύονταν από άνδρα. Από τον πρώτο διαστημικό περίπατο το 1965, συνολικά 227 αστροναύτες έχουν «περπατήσει» στο διάστημα, εκ των οποίων 15 γυναίκες (όλες Αμερικανίδες πλην μίας).

 

 

Αρχικά, ο γυναικείος διαστημικός περίπατος είχε προγραμματισθεί για φέτος τον Μάρτιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω έλλειψης διαστημικών στολών στο κατάλληλο για γυναίκες μέγεθος (medium), πρόβλημα που πλέον λύθηκε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top