Ανακαλούνται πασίγνωστα φάρμακα – Ελέγχονται για καρκινογόνες ουσίες

Συναγερμός στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

φάρμακα

Την απόσυρση φαρμακευτικών σκευασμάτων, μεταξύ των οποίων και το ευρέως γνωστό Zantac, που περιέχουν τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη, ύποπτη για την πρόκληση καρκίνου, αποφάσισε ο Αμερικανικός και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. 

Οι δύο οργανισμοί ζήτησαν την επανεξέταση των γραμμών παραγωγής στα σκευάσματα αυτά, καθώς έλεγχοι έδειξαν ότι ορισμένα περιείχαν μια πρόσμιξη που ονομάζεται N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA) και η οποία, βάσει μελετών, ταξινομείται ως δυνητικά καρκινογόνος ουσία στον άνθρωπο.

Προς το παρόν ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων ακολουθεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού κι έτσι αν αυτός αποφασίσει την απόσυρση των υπό έλεγχο φαρμάκων, τότε θα αποσυρθούν και από την ελληνική αγορά. 

Η ρανιτιδίνη είναι η δραστική ουσία του Zantac, που είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο δημοφιλή σκευάσματα για τη μείωση της παραγωγής του γαστρικού οξέος σε ασθενείς με  έντονο αίσθημα καύσου στο στομάχι και έλκη. Το σκεύασμα είναι ένα από τα πιο εμπορικά σκευάσματα για το πεπτικό σύστημα που χορηγείται ακόμα και χωρίς συνταγή γιατρού.

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1977 από τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline.

Όταν έληξε η πατέντα, η ρανιτιδίνη συνέχισε να παράγεται ως γενόσημο φάρμακο από πολλές φαρμακευτικές εταιρείες.

Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού και του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες προχώρησαν σε προληπτικά μέτρα, όπως η προσωρινή διακοπή διαμονής των σκευασμάτων που περιέχουν ρανιτιδίνη. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top