Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Όταν φοβήθηκε για πρώτη φορά η Βασίλισσα Ελισάβετ

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1997, στην κηδεια της Lady D  η Βρετανία «σείστηκε»

Από τον θάνατο της αγαπημένης πριγκίπισσας, Νταϊάνα, στις 31 Αυγούστου 1997, έως την κηδεία της στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, στις 6 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, η Βρετανία «σείστηκε». Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που είχε συμβεί!

Πριγκίπισσα Νταϊάνα λουλούδια στη μνήμη της

Ο Τύπος οργίαζε, οι θεωρίες συνωμοσίας έδιναν κι έπαιρναν και η Ελισάβετ προσπαθούσε να παραμείνει ψύχραιμη και να ισορροπήσει την κατάσταση.

Στο φως λεπτομέρειες για τον θάνατο αλλά και την κηδεία της Νταϊάνα

Πριγκίπισσα Νταϊάνα πλήθος κόσμου στην κηδεία της

Ο αδερφός της πριγκίπισσας, Charles Spencer, προσπαθούσε όλη νύχτα να γράψει τον επικήδειο που θα εκφωνούσε, στις 6 Σεπτεμβρίου, ημέρα της κηδείας. Ήταν άυπνος και αγχωμένος. Δεν μπορούσε να βρει τα λόγια που έπρεπε να πει.

Η μητέρα του, Frances, στις 3 Σεπτέμβρη, έφτασε στο Λονδίνο κι έδωσε ένα σημείωμα στους δημοσιογράφους: «Σας ευχαριστώ θερμά για τις προσευχές σας, τα λουλούδια και την ατελείωτη σχολαστική καλοσύνη μετά τον θάνατο της κόρης μου Νταϊάνα. Ευχαριστώ τον Θεό για το δώρο της Νταϊάνα και για όλη την αγάπη και το δόσιμό της. Τη δίνω πίσω σε Αυτόν, με αγάπη, περηφάνεια και θαυμασμό για να αναπαυτεί ειρηνικά».

Πριγκίπισσα Νταϊάνα χαμογελά

Ο Charles κατέφτασε στο St James’s Palace και οδηγήθηκε στο Royal Chapel, όπου βρισκόταν η σορός της Νταϊάνα, το μεσημέρι της 3ης Σεπτεμβρίου. Είχε μαζί του τον επικήδειο που επιτέλους κατάφερε να γράψει. Τον διαβάζει δυνατά και δηλώνει αργότερα ότι άκουσε «έναν ψίθυρο ικανοποίησης σε αυτό το τόσο θλιβερό μέρος».

Ο Τύπος, η Βασίλισσα Ελισάβετ και η σημαία

Μεγάλη ανησυχία υπήρχε στο παλάτι, 2-3 μέρες πριν την κηδεία της Lady D για το αν ο Κάρολος θα αποδοκιμαστεί, περπατώντας με τα αγόρια, Γουίλιαμ και Χάρι, πίσω από το φέρετρο, καθώς πολίτες έπαιρναν τηλέφωνο στο παλάτι κι έβριζαn.

Μια μέρα πριν την κηδεία, ο Γουίλιαμ εξαφανίστηκε. Ο πρίγκιπας Φίλιππος διέκοψε σύσκεψη, λέγοντας: «Η ανησυχία μας αυτή τη στιγμή είναι ο Γουίλιαμ. Έχει φύγει στον λόφο και δεν μπορούμε να τον βρούμε. Αυτό είναι το μόνο πράγμα που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή».

Πριγκίπισσα Νταϊάνα φέρετρο

Η σημαία στο Μπάκινχαμ δεν κυμάτιζε μεσίστια. Και οι εφημερίδες δεν άφησαν το γεγονός αυτό ασχολίαστο, γράφοντας σκληρά λόγια για τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

 

 Νταϊάνα: «Ο γάμος με τον Κάρολο ήταν η χειρότερη ημέρα της ζωής μου»

Εκατοντάδες οδηγοί ταξί έβαλαν μαύρες κορδέλες στις κεραίες.

Πριγκίπισσα Νταϊάνα Κάρολος γάμος

Η αδερφή της Νταϊάνα, Lady Sarah, βρέθηκε στο γραφείο του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ στα Harrods, για να παραλάβει από τον ίδιο μια κορνίζα που έδωσε στην αδερφή της ο Ντόντι, ώστε να μπει στο φέρετρο μαζί της.

Πριγκίπισσα Νταϊάνα Κάρολος Χαρι Ουίλιαμ

Συγκλονιστικό! Τι κρατούσε μέσα στο φέρετρο η πριγκίπισσα Νταϊάνα

Στο μεταξύ, η Ελισάβετ βρισκόταν σε αναβρασμό. Μιλάει στο τηλέφωνο με τον Τόνι Μπλερ και προσπαθούν να καταλήξουν στο διάγγελμα που θα απευθύνει στον βρετανικό λαό. Ο Μπλερ, πιο ψύχραιμος, την καθησυχάζει.

Πριγκίπισσα Νταϊάνα κηδεία

Ο Τύπος τρελαίνεται και τα δημοσιεύματα δεν έχουν τελειωμό. Η γραμματέας Τύπου της βασιλικής οικογένειας, λοιπόν, Sandra Henney, αρχίζει να μιλάει:

Η Νταϊάνα τους ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ - Μετά τον Χάρη λύγισε και ο Γουίλιαμ για τον θάνατο της "Lady Di"

«Όλη η βασιλική οικογένεια, ειδικά ο πρίγκιπας της Ουαλίας, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι παίρνουν δύναμη από την εκπληκτική στήριξη του κόσμου. Είναι βαθύτατα συγκινημένοι και ευγνώμονες». Προσπάθησε, μάλιστα, να δικαιολογήσει το θέμα της σημαίας, λέγοντας ότι θα κυματίζει μεσίστια στο παλάτι του Μπάκινχαμ κατά τη διάρκεια της κηδείας και μετά.

Πριγκίπισσα Νταϊάνα φέρετρο κηδεία

Οι αντιδράσεις του κόσμου παρακολουθούνται στενά από το Παλάτι. Ο Κάρολος, μαζί με τους γιους του Γουίλιαμ και Χάρι, περνώντας τις πύλες, κοντοστέκονται και κοιτούν τα σημειώματα και τα λουλούδια που άφησε ο κόσμος.

Ο μικρός Χάρι σφίγγει το χέρι του πατέρα του… Είκοσι χρόνια αργότερα δήλωσε ότι το να περπατάει πίσω από το φέρετρο της μητέρας του ήταν ό,τι πιο δύσκολο έχει κάνει ποτέ!  

Πριγκίπισσα Νταϊάνα Κάρολος κόσμος

Πρίγκιπας Χάρι στην κηδεία της μητέρας του

 O πρίγκιπας Χάρι μιλάει για τη μητέρα του: «Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα…»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top