"Δεν έχω ξεπεράσει το σοκ από τον θάνατο της μητέρας μου"

Μετά την προσωπική εξομολόγηση του μικρού του αδερφού του, Χάρι, στην εφημερίδα Telegraph, ήρθε η σειρά του πρίγκιπα Γουίλιαμ να μιλήσει για τον θάνατο της μητέρας του, πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Συγκεκριμένα, ο Γουίλιαμ παραδέχτηκε ότι, ακόμα κι αν πέρασαν 20 χρόνια, δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει το σοκ που υπέστη, μετά τον τραγικό χαμό της μητέρας του.

Στις 31 Αυγούστου του 1997, τη μέρα που η πριγκίπισσα έχασε τη ζωή της, ο Γουίλιαμ ήταν 15 κι ο Χάρι 12 ετών. Με διαφορά λίγων, μόλις, ημερών, οι δυο πρίγκιπες άνοιξαν την καρδιά τους και μοιράστηκαν τα μύχια της ψυχής τους, στο πλαίσιο εκστρατείας για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στις προκλήσεις της ψυχικής υγείας, τον τερματισμό του στιγματισμού και του χαρακτηρισμού των ψυχικά νοσούντων και την προτροπή της παραδοχής των συναισθημάτων.

Η εξομολόγηση αυτή του Γουίλιαμ έγινε σε ντοκιμαντέρ του BBC, που θα προβληθεί αύριο, Πέμπτη, και αναφέρεται σε εκείνους που έχουν κάποια ψυχική πάθηση και θα τρέξουν στον Μαραθώνιο του Λονδίνου.

«Το σοκ είναι το μεγαλύτερο γεγονός και ακόμη το αισθάνομαι για τη μητέρα μου, 20 χρόνια μετά» παραδέχεται ο Γουίλιαμ, συμπληρώνοντας την ομολογία του αδερφού του, που, όπως είπε, ζούσε για 2 χρόνια στο απόλυτο χάος, πριν ζητήσει ψυχολογική υποστήριξη.

«Έχω ακόμη το σοκ μέσα μου. Ο κόσμος λέει 'το σοκ δεν μπορεί να διαρκεί τόσο πολύ' αλλά διαρκεί. Δεν το ξεπερνάς ποτέ. Είναι μια τόσο απίστευτα δυνατή στιγμή στη ζωή σου, που δεν σε αφήνει ποτέ. Απλώς μαθαίνεις να το διαχειρίζεσαι» συμπλήρωσε ο πρίγκιπας.

Χθες, Τρίτη, μάλιστα, ο Γουίλιαμ «ανέβασε» στο διαδίκτυο ένα βίντεο, στο οποίο φαίνεται να συζητά με την διάσημη τραγουδίστρια της ποπ, Lady Gaga, η οποία στα 19 της έπεσε θύμα βιασμού και πάσχει από μετατραυματικό στρες, που προσπαθεί να ξεπεράσει.

Μεταξύ άλλων, ο Γουίλιαμπροειδοποίησε τους Βρετανούς ότι το να κρύβουν τα συναισθήματά τους όταν αντιμετωπίζουν κάποιο τραγικό συμβάν είναι χειρότερο για την υγεία τους από το να μιλάνε γι’ αυτό. Ωθεί τον κόσμο να μοιράζεται και να μην παρασύρεται από φοβίες και ταμπού. Να μην ακολουθεί, δηλαδή, την «τακτική της στρουθοκαμήλου» που επί χρόνια ακολουθούσε ο μικρός του αδερφός, αλλά να αντιμετωπίζει το πρόβλημα, κοιτώντας το στα μάτια.

Ο Χάρι, θυμίζουμε, ζήτησε αρχικά τη βοήθεια του αδερφού του και προστάτη του για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην ψυχή του. «Κοίτα» του είχε πει, «πρέπει πραγματικά να το αντιμετωπίσεις αυτό. Δεν είναι φυσιολογικό να νομίζεις ότι τίποτα δεν σε έχει επηρεάσει».

«Δεν ξέρω πώς εμείς (τα μέλη της βασιλικής οικογένειας) μένουμε υγιείς. Δεν έχω κανένα μυστικό, αλλά σίγουρα βρέθηκα κοντά στην κατάθλιψη επανειλημμένα» είχε πει, μεταξύ άλλων, ο Χάρι.

Tags: