Δένδιας: «Η ΕΕ να αντιμετωπίσει με αυστηρότερο τρόπο την Τουρκία»

Στο διαδικτυακό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου

Ο Νίκος Δένδιας στο διαδικτυακό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων περί “Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής”

Στο διαδικτυακό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων περί “Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής” με μαγνητοσκοπημένη παρέμβαση, συμμετείχε σήμερα, Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις αξίες και τις αρχές που διέπουν την άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας πως ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της.

Δένδιας: «Η Ελλάδα στηρίζει τους μετανανάστες»

«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, στους είκοσι μήνες ζωής της, βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτοφανείς προκλήσεις. Τις αντιμετώπισε με συνέπεια στις αρχές της, προτεραιότητα στον άνθρωπο και στόχο την αποτελεσματικότητα στην εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Απευθύνομαι σε ειδικούς των Διεθνών Σχέσεων. Δεν θα σας εκπλήξω, λοιπόν, εάν επαναλάβω ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», σημείωσε.

Επίσης, τόνισε τη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς, καθώς και την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων της χώρας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο και την Ασία.

Ο υπουργός, τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εν γένει τουρκική προκλητική συμπεριφορά σε Ελλάδα και Κύπρο κατά το περασμένο διάστημα.

Δένδιας: Ανάγκη διεύρυνσης των μελών της Διάσκεψης για τον αφοπλισμό

«Όπως γνωρίζετε, ακόμη μεγαλύτερη παραβατικότητα και από πολύ νωρίτερα επέδειξε η Τουρκία και στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες. Η Ελλάδα δεν δίστασε, για πρώτη φορά, να ορθώσει το ανάστημά της και να προστατεύσει τα Ευρωπαϊκά σύνορα, κερδίζοντας την ευγνωμοσύνη και των εταίρων μας» τόνισε, προσθέτοντας:

«Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας. Η Ελλάδα έχει την ατυχία να γειτονιάζει με ένα συστηματικά παραβατικό γείτονα και την τύχη να
βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί δέλεαρ και φόβητρο για την Τουρκία, δημιουργώντας ένα είδος ζώνης προστασίας.
Όχι απόλυτης. Αν με ρωτήσετε αν είμαστε ικανοποιημένοι, θα σας πω ότι θα θέλαμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει με αυστηρότερο τρόπο την Τουρκία.

Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι Ένωση 27 χωρών. Λειτουργεί, ευτυχώς, με ομοφωνία. Ενίοτε, το εθνικό συμφέρον επικρατεί του Ευρωπαϊκού. Δεν παύει, όμως, να αποτελεί ένα πολύ ισχυρό, ίσως το ισχυρότερο, όπλο μας.

Ο φόβος των Ευρωπαϊκών κυρώσεων, σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους, οδήγησαν στη διακοπή των μεγάλων τουρκικών προκλήσεων του δευτέρου εξαμήνου του 2020. Έτσι, κατέστη δυνατή η έναρξη διαλόγου/διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, συγκεκριμένα του 61ου γύρου. Θα ακολουθήσει, πιστεύω και ευελπιστώ, και ο 62ος.Ο διάλογος είναι δικλείδα εκτόνωσης εντάσεων. Όμως, δεν θεραπεύει τα αίτια.»

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια μ ειδικο απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ στη Λιβύη
 

Ο ΥΠΕΞ είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Λιβύη Jan Kubis.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην πολιτική διαδικασία, καθώς και στο έργο του Ειδικού Απεσταλμένου. 

Επεσήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό ελήφθη η απόφαση για επαναλειτουργία Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρξει άμεσα συνάντηση δια ζώσης προκειμένου να συζητηθούν όλες οι εξελίξεις που αφορούν την Λιβύη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top