Τσίπρας: Είναι ώρα να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια

«Να ξεκινήσουμε από την Κρήτη»

Την εκτίμηση ότι ήρθε η ώρα η Ελλάδα να ασκήσει το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το δικαίωμα να επεκτείνεις τα ναυτικά σου μίλια στα 12, δεν στο ορίζει κανείς τρίτος, είναι ένα δικαίωμα που το έχει κάθε χώρα στον πλανήτη. Πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να ασκήσουμε αυτό το δικαίωμα ξεκινώντας από την Κρήτη, νότια και ανατολικά της Κρήτης και αναλόγως των εξελίξεων, προχωρώντας και νοτίως των νησιών μας της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του συμπλέγματος του Καστελλόριζου. Και το λέω διότι, όταν υπάρχει μια τόσο έντονη αμφισβήτηση του κυριαρχικού σου δικαιώματος, de facto αμφισβήτησης με έρευνες πιθανότατα εντός του ορίου των 12 ναυτικών μιλίων, δεν έχεις άλλο δρόμο να το υπερασπιστείς από το να το ασκήσεις», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον Real FM.

Η Τουρκία στο «στόχαστρο» της Συνόδου Κορυφής – Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης

Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής και την προκλητικότητα της Τουρκίας, είπε: «Είναι ώρες ευθύνης, είναι κρίσιμες ώρες και χρειάζεται να διατυπώνονται απόψεις στον δημόσιο διάλογο. Νομίζω ότι είναι ένα έργο που το έχουμε δει και ξαναδεί, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ανήσυχοι. Δεν έχει τελειώσει η Σύνοδος Κορυφής, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία και επειδή έχω και μακρά εμπειρία από τέτοιου είδους Συνόδους, γνωρίζω τις δυσκολίες που υπάρχουν, γνωρίζω ότι αυτή τη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να θέσει το θέμα μετ' επιτάσεως της επαναλαμβανόμενης προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας, υποστηρίζω την προσπάθειά του, σας το λέω με μεγάλη ειλικρίνεια.

Εύχομαι να έχει αποτέλεσμα, θα είμαι ο πρώτος που θα επικροτήσει αν έχει αποτέλεσμα. Αν όμως, έχουμε για μια ακόμη φορά αποτυχία, αν όμως για μια ακόμη φορά η ΕΕ σταθεί κατώτερη των περιστάσεων απέναντι σε μια προκλητικότητα, η οποία πλέον λαμβάνει νέες διαστάσεις, διότι έχουμε μια αναβάθμιση ποιοτική, τότε την ευθύνη δεν θα την έχει απλά ο κ. Μητσοτάκης, αλλά η αποτυχία θα αφορά τη χώρα, άρα θα πρέπει όλοι να προβληματιστούμε σοβαρά»

Ερωτηθείς για τις κυρώσεις απάντησε: «Ας δούμε το δάσος και όχι το δέντρο. Και το δάσος είναι ότι οι μεγάλες δυνάμεις και στο σύνολό της η ΕΕ, ναι μεν ενοχλείται από τη στάση της Τουρκίας, δεν λέω ότι δεν θέλει να δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλει να τα βάλει και με την Τουρκία γιατί έχουν ζωτικά οικονομικά συμφέροντα».

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε: «Μέχρι χθες μέχρι αυτή την τελευταία NAVTEX, από την πλευρά της Τουρκίας είχαμε την αμφισβήτηση ενός δυνητικού κυριαρχικού δικαιώματος, που μας δίδεται με βάση το διεθνές δίκαιο, δηλαδή του δικαιώματος μας σε υφαλοκρηπίδα και σε ΑΟΖ στα νησιά μας και εν προκειμένω του συμπλέγματος του Καστελλόριζου. Από τη στιγμή που θα διεξαχθούν έρευνες σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων από το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, θα έχουμε την αμφισβήτηση δυνητικής κυριαρχίας. Η διαφορά είναι μεγάλη και νομικά και πρακτικά. Εγώ θα σταθώ σε μια διαφορά που έχει να κάνει με το πώς κανείς μπορεί να ορίσει και να διεκδικήσει αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα. Την αποκλειστική ζώνη και την υφαλοκρηπίδα δεν μπορείς να την ορίσεις μονομερώς. Είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις είτε σε συμφωνία με τα κράτη είτε εφόσον διαφωνείς προσφεύγοντας στο Διεθνές Δικαστήριο».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top