Μητσοτάκης σε Βουλή: Θα είναι δραματικές οι συνέπειες της κρίσης

«Υπέρτατος στόχος ήταν και είναι η υγεία των πολιτών»

Για ξεκάθαρη επιλογή της κυβέρνησης, όταν ξέσπασε η κρίση του κορωνοϊού, να προτάξει την υγεία των πολιτών, παραμερίζοντας τον οικονομικό σχεδιασμό, έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή.

«Διαθέσαμε και θα διαθέσουμε πολλούς πόρους για να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό, που είναι η προστασία της υγείας των Ελλήνων πολιτών. Αυτόν τον στόχο τον πετύχαμε και γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «τώρα ο στόχος είναι η υγεία τνω πολιτών μας να επεκταθεί και στην οικονομία. Η επιτυχής αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης μπορεί να γίνει το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα χτίσουμε την ανάκαμψη της οικονομίας μας».

Το μήνυμα Μητσοτάκη μέσω Facebook: Μένουμε Ασφαλείς

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κρίση, «που καμία γενιά δεν έχει ζήσει παρόμοια για σχεδόν έναν αιώνα».

«Η απειλή αφορά τους πάντες όλες τις χώρες, και δεν κάνει κανέναν κοινωνικό διαχωρισμό», σημείωσε, εξηγώντας ότι οι συνέπειες της κρίσης θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες, κάνοντας λόγο για «μεγάλη ύφεση, που θα είναι παγκόσμια».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι αυτό που ζητάει είναι παροχές χωρίς προγραμματισμό και χωρίς να λέει που θα βρεθούν τα χρήματα, σημειώνοντας με νόημα πως «πως το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015 και δεν πρόκειται να ξαναπετάξει βλαστό, όσο λίπασμα κι αν θελήσετε να του προσθέσετε».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στις 30 Μαρτίου φτάσαμε τον μέγιστο αριθμό νοσηλευομένων σε κλίνες για τον κορωνοϊό και «είχαμε πολλαπλάσιες που δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε».

Παράλληλα, είπε πως δικαιώθηκε η επιλογή της κυβέρνησης για τις ιδιωτικές κλίνες, των οποίων τελικά δε χρειάστηκε να γίνει χρήση, λέγοντας πως «εάν είχε γίνει δεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαμε καταβάλλει δίχως λόγο 57 εκατομμύρια ευρώ για κάτι που τελικά δε χρειαστήκαμε».

«Η χώρα, εκτός από παράδειγμα διαχείρισης της κρίσης, να γίνει και υπόδειγμα υπέρβασής της», σημείωσε.

«Τίποτα από αυτά που έγιναν δεν ήταν αυτονόητα»

«Η ελληνική κυβέρνηση στην αρχή της επιδημιολογικής κρίσης χρησιμοποίησε το σύνθημα "μένουμε σπίτι" το οποίο οι  πολίτες το αντιλήφθηκαν και το υπηρέτησαν. Ακούγοντας τον κ. Τσίπρα  σκέφθηκα ότι θα σας ταίριαζε το "μένουμε ίδιοι, ίδιοι και απαράλλακτοι". Ένα κόμμα που δεν μπορεί να κάνει καμία ουσιαστική αυτοκριτική και δεν έχει το θάρρος να αναγνωρίσει ότι η χώρα κατάφερε κάτι που ξέφευγε από τα συνηθισμένα. Ένα κόμμα που δεν έχει το θάρρος να πιστώσει στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση, στο κράτος, το γεγονός ότι έγιναν πράγματα τα οποία στην χώρα ήταν ασυνήθιστα. Με τη συμπεριφορά αυτή δεν μικραίνετε την κυβέρνηση, μικραίνετε τη χώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα.

«Θα περίμενα μεγαλύτερη γενναιότητα και αναγνώριση αυτού που πέτυχε η χώρα. Όλα αυτά τα οποία έγιναν ήταν για σας περίπου αυτονόητα» είπε και πρόσθεσε «Αλλά όχι. Τίποτα από αυτά που έγιναν δεν ήταν αυτονόητα. Δεν ήταν αυτονόητο ότι πήραμε μια απόφαση πριν να υπάρξει το πρώτο κρούσμα, δεν ήταν αυτονόητο ότι τολμήσαμε πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες να κλείσουμε σχολεία, να κλείσουμε καταστήματα και να επωμιστούμε ένα μεγάλο οικονομικό κόστος. Δεν ήταν αυτονόητο ότι σε 48ώρες το υπουργείο έφτιαξε ένα sms για να ενημερώνονται οι πολίτες, δεν ήταν αυτονόητο ότι μέσα στην κρίση έγιναν τεράστια ψηφιακά άλματα». 

Θα αποδώσω πρώτος και πρώτα τα εύσημα στον ελληνικό λαό

«Θα αποδώσω πρώτος και πρώτα τα εύσημα στον ελληνικό λαό, αλλά δεν πρόκειται να δεχθώ ότι η αντιμετώπιση της κρίσης από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό ήταν περίπου προδιαγεγραμμένη, σαν να ήταν στον αυτόματο πιλότο» σημείωσε στη συνέχεια, κατά τη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε «Φαντάζομαι ότι έχετε ακούσει τους ψιθύρους στην κοινωνία. Αυτό το οποίο λέγεται υπόγεια άλλα συχνά και φωναχτά: "τι θα γινόταν αν...". Ευτυχώς δεν θα μάθουμε».

«Να είμαστε λίγο προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε λέξεις με τόσο μεγάλο φορτίο»

«Μου έκανε εντύπωση η χρήση της λέξης "ολοκληρωτισμός". Όταν χρησιμοποιείται η λέξη αναφέρεται σε καθεστώτα όπως η ναζιστική Γερμανία, αυτά που έκανε ο Στάλιν, στη Βόρεια Κορέα κλπ. Να είμαστε λίγο προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε λέξεις με τόσο μεγάλο φορτίο. Δεν τιμούν ούτε τη δημοκρατία μας, ούτε τη μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε  σε αυτή την αίθουσα για να βρούμε ένα κοινό τόπο. Η κοινωνία έχει φύγει πολύ μπροστά από αυτές τις λογικές και όποιος ακολουθεί έναν τέτοιο δρόμο απλώς είναι εκτός εποχής» είπε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top