Βάσιμος λόγος απόλυσης: Γιατί καταργήθηκε – Τι σημαίνει αυτό

«Τέλος στον “κόφτη για τις προσλήψεις”» λέει η κυβέρνηση

Εργαζομενοι σε γραφεια

Την κατάργηση της διάταξης για τον «βάσιμο λόγο απόλυσης» έφερε με τροπολογία η κυβέρνηση.

Η διάταξη είχε θεσπιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές και προέβλεπε ότι η απόλυση είναι έγκυρη, εφόσον ο λόγος απόλυσης είναι «βάσιμος», δηλαδή οφείλεται στη μη ικανότητα του εργαζομένου κατά την εκτέλεση της εργασίας, την ακατάλληλη συμπεριφορά του ή στις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης.

Όπως προέβλεπε, η καταγγελία πρέπει να έχει γίνει εγγράφως, να έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση και να έχει καταχωρηθεί η απασχόληση του απολυόμενου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ μισθολόγια ή να έχει ασφαλιστεί ο απολυόμενος.

«Η ρύθμιση που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν είναι “φιλεργατική” αλλά μετράπηκε σε "κόφτη για τις προσλήψεις"», σχολιάζουν από την κυβέρνηση.

Όπως εξηγούν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, με τη διάταξη το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων τον Ιούλιο 2019 ήταν αρνητικό κατά 14.691 θέσεις.

«Η κυβέρνηση βάζει τέλος στον ουσιαστικό διαχωρισμό μεταξύ εκείνων, που έχουν εργασία, και εκείνων, που είναι άνεργοι ή μόλις ξεκινούν τον εργασιακό τους βίο (insiders/outsiders της αγοράς εργασίας», αναφέρουν.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι αποτρέπει τη μαζική μετατροπή σχέσεων εργασίας σε ορισμένου χρόνου, σε συμβάσεις έργου, και σε υπεργολαβίες, και θα οδηγούσε τελικά σε σημαντική ενίσχυση της «μαύρης», αδήλωτης, εργασίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top