Τόσκας: «Έθεσα την παραίτησή μου στον Πρωθυπουργό και δεν έγινε αποδεκτή»

Τζανακόπουλος: "Ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να γίνει εκκένωση"

Πρώτη δημοσίευση 21:55

«Την επόμενη μέρα της τραγωδίας, ζήτησα για λόγους συνειδησιακούς και όχι λόγω λαθών, την παραίτησή μου από τον Πρωθυπουργό και δεν έγινε αποδεκτή» έκανε γνωστό ο Νίκος Τόσκας, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου, που παραχωρεί μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής. Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε γνωστό πως ο Αλέξης Τσίπρας του επεσήμανες πως είναι η ώρα της πάλης. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, λίγο νωρίτερα, έκανε λόγο για σοβαρές ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας και εμπρησμού για τη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 85 άτομα.

Ο Νίκος Τόσκας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εκδήλωση πολλαπλών εστιών πυρκαγιάς σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αφήνοντας σαφείς αιχμές για έργο εμπρησμού.

Παράλληλα, μίλησε για «εύρημα» στο μέτωπο της Πεντέλης, το οποίο επίσπευσε σημαντικά τις έρευνες των ανακριτικών αρχών. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη.

Ο κ. Τόσκας, πριν ολοκληρώσει την παρέμβασή του, αναφέρθηκε και στις δύο χθεσινοβραδινές εστίες φωτιάς στην περιοχή της Νέας Μάκρης, οι οποίες κατά τον ίδιο, «εγείρουν εύλογα ερωτήματα».

Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου πως είναι δυνατόν να μην αναφέρονται οι αρμόδιοι στο αν έγιναν λάθη όταν υπάρχουν 83 νεκροί, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «Κατεβλήθη μια τεράστια προσπάθεια. Εδώ δεν ήρθαμε να πούμε ότι πήγαν όλα καλά. Προφανώς και θα υπάρχουν λάθη, τα οποία στη συνέχεια μπορεί και πρέπει να εξεταστούν» και πρόσθεσε: "Πρέπει να αναγνωρίσουμε την αυτοθυσία των πυροσβεστών αλλά και πολιτών και εθελοντών που βοήθησαν στον περιορισμό των απωλειών».

Τζανακόπουλος: Tα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν ήδη σταλεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, διαμήνυσε από την πλευρά του, ότι οι έρευνες των ανακριτικών αρχών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια των φονικών πυρκαγιών.

Τόνισε δε, ότι κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν ήδη σταλεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

"Ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να γίνει εκκένωση"

Ερωτηθέντες οι αρμόδιοι περί εκκένωσης του οικισμού στο Μάτι, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος πήρε τον λόγο και τόνισε ότι δεν είναι ευθύνης της πυροσβεστικής η εκκένωση. «Ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να γίνει εκκένωση», αναφερόμενος στο γεγονός ότι όλα έγιναν αστραπιαία.
«Δεν μπορούσε να εκκενωθεί μία πόλη 20.000 ανθρώπων. Θα θέλαμε να ήταν διαφορετικό θα θέλαμε αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Οι κατασκηνώσεις δεν μπορούν να συγκριθούν με οικισμούς» σημείωσε.

Αρχηγός Πυροσβεστικής: «Μερικές φορές τα φυσικά φαινόμενα ξεπερνούν τον ανθρώπινο παράγοντα»

Ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος, Σωτήρης Τερζούδης, επεσήμανε ότι η πυρκαγιά χρειάστηκε κάτι λιγότερο από 1,5 ώρα για να φθάσει στη λεωφόρο Μαραθώνος και έκανε λόγο για «καταστροφική» φωτιά.

Διαβεβαίωσε ότι η διαχείριση τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και των διαθέσιμων μέσων, ήταν η πλέον ενδεδειγμένη, ενώ ξεκαθάρισε ότι «όταν μιλάμε για φυσικά φαινόμενα, αυτά μερικές φορές ξεπερνούν τον ανθρώπινο παράγοντα».  

Όσον αφορά το ζήτημα της εκκένωσης του οικισμού Μάτι, ο κ. Τερζούδης εξήγησε ότι όλο το φαινόμενο διήρκησε 1,5 ώρα. «Ο κανονισμός κάνει λόγο για οργανωμένη αποχώρηση» σημείωσε, στη συνέχεια, και διερωτήθηκε πώς θα εκκενωνόταν μία τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπαρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος: «Μία εκκένωση δε γίνεται αυτομάτως»

Ο υπαρχηγός του πυροσβεστικού σώματος, Δημοσθένης Αναγνωστάκης, υπογράμμισε ότι «μία εκκένωση για να γίνει θέλει σχέδιο, δε γίνεται αυτομάτως». Και εξήγησε: «Θέλει χρόνο να στηθεί ο μηχανισμός, να έρθουν τα λεωφορεία και να αποχωρήσει χιλιάδες κόσμος».

Αποκάλυψε, ακόμη, ότι ο επικεφαλής διαχείρισης της πυρκαγιάς εισηγήθηκε την εκκένωση του οικισμού, αλλά έθεσε εν αμφιβόλω κατά πόσο αυτή η εισήγηση ήταν υλοποιήσιμη.

Πλωτάρχης ΠΝ: Υπήρξε εκδήλωση πολλαπλών εστιών σε χρονικά ταυτόσημες περιόδους

Ο πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού, Γεώργιος Μαντζούρης, εξήγησε ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί από δορυφόρους και αφορούν τις πρώτες ώρες εκδήλωσης των πύρινων μετώπων.

Όπως επεσήμανε, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι στην πυρκαγιά της Κινέτας, σε χρονικά ταυτόσημες περιόδους, υπήρξε εκδήλωση πολλαπλών εστιών, οι οποίες βρίσκονταν σε νοητές και παράλληλες γραμμές, κοντά σε δρόμο.

Πρόσθεσε δε, ότι όλες οι εστίες απείχαν μεταξύ τους μόλις κατά 1.100 μέτρα.

Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ: Η αστυνομία έκανε εξαιρετική δουλειά

Ο αρχηγός του αστυνομικού σώματος, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, αναφέρθηκε, τέλος, στις δυσκολίες εκκένωσης του οικισμού Μάτι, επικαλούμενος τους ισχυρούς ανέμους, τον μεγάλο αριθμό τουριστών στην περιοχή και την υψηλή ταχύτητα εξάπλωση του μετώπου. Υποστήριξε ότι η αστυνομία έκανε εξαιρετική δουλειά.

«Μόνο για δέκα λεπτά κλείσαμε τον δρόμο, όταν η φωτιά έφτασε στην Μαραθώνος» τόνισε ο αρχηγός της αστυνομίας. Στη συνέχεια δήλωσε περήφανος τονίζοντας πως αν αποφάσιζε κάτι διαφορετικό, ίσως βρισκόμασταν σήμερα μπροστά σε θέαμα 1.000 αυτοκινήτων με καμένους ανθρώπους.

«Αν δεν είχε αδειάσει ο δρόμος από την αστυνομία θα ζητούνταν σήμερα ευθύνες από την αστυνομία για αυτούς τους ανθρώπους στα αυτοκίνητα» κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top