«Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»: Νέα αναβολή ζητά το Τεχνικό Επιμελητήριο

Παράλληλα επαναφέρει τις 11 προτάσεις του για την καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος

«Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»: Νέα αναβολή το ΤΕΕ
Νέα επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εκ νέου το πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος «εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ».
 
Στην επιστολή του Πρόεδρος του ΤΕΕ, αφού εκφράζει τον προβληματισμό και τη διαμαρτυρία των μηχανικών για τα προβλήματα που εκ νέου αντιμετωπίζουν με την υποβολή προτάσεων στο νέο πρόγραμμα, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ εκφράζει κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν σήμερα τον τεχνικό κόσμο.
 
Προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται και να αποφευχθεί το αίσθημα αδικίας που δημιουργείται σε όσους αδυνατούν να υποβάλλουν αίτηση, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ προτείνει στον υπουργό Περιβάλλοντος εκ νέου αναβολή του προγράμματος, με παράλληλο άνοιγμα της πλατφόρμας σε δοκιμαστική λειτουργία, μέχρι την οριστική επίλυση των τεχνικών προβλημάτων.
 
Παράλληλα, επαναφέρει τις 11 προτάσεις του για την καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος που έκανε την περασμένη εβδομάδα, προ της απόφασης του Υπουργού ΠΕΝ για «πάγωμα» της διαδικασίας.
 
Ειδικότερα, το ΤΕΕ προτείνει:
 
1. Να δοθεί νέα ημερομηνία υποβολής - έναρξης υποδοχής αιτήσεων εφόσον το πληροφοριακό σύστημα είναι λειτουργικό και βεβαιωμένα έτοιμο για τον φόρτο εργασίας που θα υποδεχθεί.
 
2. Να υπάρξει στο ενδιάμεσο περίοδος δοκιμαστικής χρήσης του Πληροφοριακού Συστήματος σε πραγματικές συνθήκες, ώστε αφενός να αποκαλυφθούν πιθανές αδυναμίες και αστοχίες και αφετέρου να εξοικειωθούν όλοι με τη νέα πλατφόρμα.
 
3. Να προβλεφθεί η πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα με διαφορετική ημερομηνία ανά Περιφέρεια καθώς κάθε Περιφέρεια έχει διακριτό προϋπολογισμό και θα μια τέτοια κίνηση θα εξομαλύνει τη λειτουργία και θα μειώσει τον φόρτο του συστήματος.
 
4. Αν τα ανωτέρω δεν γίνουν εφικτά, να τροποποιηθεί ο οδηγός του προγράμματος και να προβλεφθεί, με τη διαδικασία της υπερδέσμευσης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ (καθώς η περίοδος και το ποσοστό απορρόφησης το επιτρέπει), ότι όσοι ενταχθούν κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας της πλατφόρμας θα τύχουν χρηματοδότησης, ώστε να μειωθεί η πίεση προς τους πολίτες και τους μηχανικούς να «προλάβουν» και ο φόρτος που θα δεχθεί με την πλήρη ενεργοποίηση το πληροφοριακό σύστημα.
 
5. Μπορεί επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα τα στάδιά ένταξης να διαχωριστούν σε στάδιο εγγραφής στοιχείων και καταρχήν ελέγχου επιλεξιμότητας και να ακολουθεί το στάδιο υποβολής αίτησης με αντίστοιχα κριτήρια σε επόμενη ημερομηνία (τουλάχιστον 2-3 βδομάδες μετά) ώστε να δοθεί χρόνος για την προεγγραφή στοιχείων και να αποφορτιστεί το σύστημα.
 
6. Να εκδοθεί το πλήρες εγχειρίδιο του συστήματος με αναλυτική περιγραφή διαδικασίας σε βήματα και απεικόνιση κάθε φόρμας. «Αυτό που έχει δοθεί στη δημοσιότητα είναι κακογραμμένο και ελλιπές, ενώ φαίνεται ότι έχουν παραληφθεί (άγνωστο για ποιον λόγο) σημαντικές φόρμες», σημειώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ.
 
7. Να εκδοθεί αναλυτικός οδηγός ερωταπαντήσεων για σύνθετα τεχνικά θέματα όπως για την ένταξη κτηρίων με αυθαιρεσίες.
 
8. Κατά τη λειτουργία της πλατφόρμας να είναι εμφανής -όπως και θα έπρεπε εξαρχής, τονίζει ο κ. Στασινός- ποσοτική/στατιστική ανάλυση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, και κατά συνέπεια των χρημάτων που έχουν δεσμευτεί ανά περιφέρεια.
 
9. Να υπάρξει από πλευράς υπουργείων - ΕΤΕΑΝ αξιόπιστος μηχανισμός υποστήριξης των μηχανικών και των πολιτών, με τη δημιουργία helpdesk. Ενδεικτικά, άμεσα θα μπορούσε να προβλεφθεί χώρος ανακοινώσεων, ενημέρωσης και τηλεφωνικό κέντρο που να μπορεί να υποδεχθεί το φόρτο εργασίας και ερωτήσεις.
 
10. Να διευκρινιστεί οριστικά από το υπουργείο αν απαιτείται ή όχι βεβαίωση μηχανικού κατά τις διατάξεις του ν.4495/2017 για τη νομιμότητα του κτηρίου (όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα) – και ο ακριβής τύπος.
 
11. Να διευκρινιστεί το ουσιαστικό ζήτημα των λεπτομερειών της «ριζικής ανακαίνισης κτηρίου». Όπως ορίζεται στο Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», Παράρτημα VI του οδηγού ο Ενεργειακός Επιθεωρητής θα πρέπει να δηλώσει ότι το έργο «δεν αφορά σε ριζική ανακαίνιση του κτηρίου – κτηριακής μονάδας». Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Στασινό δεν είναι σαφές πού ορίζονται μέσα στον Οδηγό τα κριτήρια ελέγχου της ριζικής ανακαίνισης, όπου σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου 4122/2013, βασίζεται στην τρέχουσα αξία του ακινήτου και στο κόστος των επεμβάσεων.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top