Ευρωπαϊκό φόρο στα πλαστικά εξετάζει η Κομισιόν

Ξεκινά διαβούλευση για τον επόμενο προϋπολογισμό

Ευρωπαϊκό φόρο στα πλαστικά εξετάζει η Κομισιόν

Τις προκλήσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, συζήτησε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων.

Συγκεκριμένα πραγματοποίησε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κάλυψη δύο κενών που αναμένεται να προκύψουν ως προς την εφαρμογή του:  (1) το κενό που θα προκύψει από το Βrexit  και (2) το κενό που δημιουργείται από τις νέες πολιτικές προτεραιότητές, όπως για παράδειγμα η ασφάλεια και η άμυνα.

Το πρώτο κενό θα καλυφθεί κατά 50% από αύξηση εισφορών των υπολοίπων κρατών και κατά 50% από περικοπές στα υπάρχοντα προγράμματα. Το δεύτερο κενό θα καλυφθεί από ανακατανομή κονδυλίων. Όλα τα μέλη του Κολεγίου συμφωνούν ότι σχεδόν όλα τα προγράμματα πρέπει να υποστούν περικοπές, εκτός από το Erasmus, το οποίο δεν θα πειραχθεί, καθώς αφορά την επόμενη γενιά νέων Ευρωπαίων.

Αυτό το σκεπτικό μετέφερε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό Επίτροπος Γκούντερ Έττινγκερ, μετά την σημερινή συνεδρίαση του Κολεγίου.

Ο Επίτροπος Έττινγκερ επανέλαβε μάλιστα και το σκεπτικό της αύξησης του ύψους του προϋπολογισμού σε σχέση με το κοινοτικό ΑΕΠ, σε επίπεδα πάνω του 1% (που αντιστοιχεί σε 150 δις το χρόνο). H Koμισιόν όμως απέρριψε, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο τη δημιουργία "ξεχωριστού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη", καθώς η Ευρωζώνη διευρύνεται και κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό.

Νέοι ίδιοι πόροι - ευρωπαϊκός φόρος στα πλαστικά

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Γκ.Έττινγκερ, το κολλέγιο επεξεργάζεται μάλιστα και την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων για τον προϋπολογισμό, προκρίνοντας μια ιδέα για μεταφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό από τους δασμούς στα πλαστικά, ή μέσω της δημιουργίας ενός νέου κοινοτικού φόρου για τη χρήση πλαστικών. Μια δεύτερη ιδέα έχει να κάνει με τη μεταφορά εσόδων από την ήδη υπάρχουσα εθνική φορολόγηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπείου.

To Eυρωπαϊκό Συμβούλιο (οι ηγέτες των Κρατών Μελών) θα συνέλθει ατύπως τον Φεβρουάριο για να εξετάσεις τις παραπάνω προτάσεις, αλλά και να δώσει κατευθύνσεις στην Κομισιόν.

Σε λιγότερο από πέντε μήνες, η Koμισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό για την ΕΕ - το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ή το "ΠΔΠ" - που αφορά την περίοδο μετά το 2020.

Επίσης, σήμερα, η Κομισιόν ξεκίνησε μια σειρά δημόσιων διαβουλεύσεων σχετικά με τις προτεραιότητες της ΕΕ, οι οποίες πρέπει να αντικατοπτρίζονται στο επόμενο ΠΔΠ. Αυτό ακολουθεί τη δημοσίευση του εγγράφου προβληματισμού της Επιτροπής σχετικά με το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ στις 28 Ιουνίου 2017 και της Λευκής Βίβλου  για το μέλλον της Ευρώπης την 1η Μαρτίου 2017.

Θέσεις εργασίας, καινοτομία, ψηφιακή επανάσταση, παγκοσμιοποίηση, αλλαγή του κλίματος, μετανάστευση, άμυνα και ασφάλεια, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του ΠΔΠ κατά την Κομισιόν.

Οι πολίτες έχουν μέχρι τις 8 Μαρτίου να δηλώσουν πού πιστεύουν ότι η ΕΕ έχει την μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και πού πρέπει να εστιάσει την επενδυτική της δύναμη ώστε να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο κάθε επενδυμένου ευρώ. Τα αποτελέσματα αυτής της διαβούλευσης θα τροφοδοτήσουν τη συνεχή προβληματισμό σχετικά με το προσεχές ΠΔΠ, παράλληλα με τις επιλογές και τις ιδέες που έχουν ήδη τεθεί στο τραπέζι από τα κράτη μέλη, τις τοπικές αρχές και τους ιδιωτικούς φορείς.

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει τότε την πρότασή της για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ τον Μάιο του 2018.

Ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό Επίτροπος Έττινγκερ, δήλωσε μάλιστα πως "δεν θα παρουσιάσω τίποτα χωρίς να διεξάγω εντατικές συζητήσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους. Οι δημόσιες διαβουλεύσεις που ξεκινάμε σήμερα θα συμπληρώσουν τις συνομιλίες με τις πρωτεύουσες της ΕΕ που ξεκίνησα το 2017. Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε τις απόψεις όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων και να έχουμε μια σταθερή βάση , διασφαλίζοντας ότι κάθε ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ προσφέρει μέγιστη προστιθέμενη αξία στους Ευρωπαίους".

Κατά την πρώτη συνεδρίαση του 2018, το Κολέγιο των Επιτρόπων συζήτησε τις 89 θεσμικές προτεραιότητες για το τρέχον έτος, για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, για την εξασφάλιση των συνόρων της ΕΕ, για την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου της ΕΕ, την ψηφιακή ενιαία αγορά και για την προσέγγιση των Δυτικών Βαλκανιών με την ΕΕ. 

29 έχουν ήδη ολοκληρωθεί και το Κολέγιο συζήτησε με ποιον τρόπο θα εξασφαλίσει ότι τα υπόλοιπα θα οριστικοποιηθούν πριν από τον Μάιο του 2019. Η συζήτηση προσανατολισμού περιελάμβανε επίσης μια επισκόπηση των σημαντικών νέων προτάσεων που αναμένονται για το 2018, θα τροφοδοτήσει τον χάρτη πορείας για μια πιο ενωμένη, ισχυρότερη και δημοκρατικότερη Ένωση.

Η Κομισιόν θα επικεντρωθεί στη δικαιοσύνη, εξασφαλίζοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να ανταποκριθεί πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά, χρησιμοποιώντας τις συνθήκες μας στο έπακρο και διασφαλίζοντας ότι η Ευρώπη πρωτοστατεί στην αξιοποίηση νέων ευκαιριών και στην αντιμετώπιση νέων προκλήσεων. Ταυτόχρονα, η προσέγγιση της Κομισιόν θα είναι ισορροπημένη και για το λόγο αυτό ο Πρόεδρος Γιούνκερ δημιούργησε στις 14 Νοεμβρίου 2017 μια νέα Task Force για την επικουρικότητα, την αναλογικότητα και τη «μικρότερη αποτελεσματικότητα» ως συνέχεια της Λευκής Βίβλου για το μέλλον της Ευρώπης και την κατάσταση της Ένωσης.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top