Ο Λιαργκόβας προειδοποιεί: Δεν βγαίνει η αριθμητική του προγράμματος!

«Όσο είναι υψηλά τα πρωτογενή πλεονάσματα, τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η μείωση της φορολογίας»

«Με βάση τα προγραμματισμένα το μνημόνιο τελειώνει το 2018 και θα χρειαζόμαστε δανεικά από τις αγορές, οι οποίες ουσιαστικά θα ασκούν τον έλεγχο και την εποπτεία» τόνισε ο Παναγιώτης Λιαργκόβας μιλώντας στον Real FM.

«Με κάθε στραβοπάτημα, οι αγορές θα αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού. Άρα εμμέσως πλην σαφώς θα υπάρχει μια εποπτεία, που όμως δεν θα είναι φανερή όπως σήμερα με τους θεσμούς» εξήγησε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

«Τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2021 είναι πολύ υψηλά, το 3,5% είναι πολύ μεγάλο ποσοστό. Αλλά, και το 2%, στη συνέχεια, για τα επόμενα 40 χρόνια και αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο να υλοποιηθεί. Καμία χώρα δεν το έχει κάνει. Θα έχουμε ιστορικό, παγκόσμιο ρεκόρ, αν καταφέρουμε για 40 χρόνια να έχουμε 2% πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν έχει συμβεί αυτό πουθενά και δεν έχει καταγραφεί» σημείωσε στη συνέχεια.

 «Κάτι, επομένως, δεν πάει καλά πραγματικά. Κάπως αισιόδοξοι είναι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων. Και προφανώς είναι αισιόδοξοι για να βγαίνει η αριθμητική για το χρέος. Δεν βγαίνει, όμως, η αριθμητική του προγράμματος, όπως είναι δομημένο» είπε ο κ. Λιαργκόβας.

«Στο μέλλον πρέπει σίγουρα, κάποια στιγμή, να τεθεί πάλι θέμα στόχευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, να μειωθεί ο πήχης. Το λέει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτό, έτσι ώστε να γίνει πιο ρεαλιστικό το πρόγραμμα και να δοθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος. Όσο είναι υψηλά τα πρωτογενή πλεονάσματα, τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η μείωση της φορολογίας» κατέληξε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top