Τα συμπεράσματα των 28 για την Κοινή Άμυνα της ΕΕ

Τι μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του STAR

Τα συμπεράσματα των 28 για την Κοινή Άμυνα της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει, σήμερα στο κείμενο των συμπερασμάτων που ενέκρινε, «τη δέσμευσή του να ενισχύσει τη συνεργασία της ΕΕ για την εξωτερική ασφάλεια και την άμυνα, προκειμένου να προστατεύσει την Ένωση και τους πολίτες της και να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη γειτονιά της και πέραν αυτής».

Οι 28 ενέκριναν κείμενο το οποίο αναφέρει ότι «μαζί με όλες τις διπλωματικές και πολιτικές ικανότητές της, η ΕΕ φέρνει ένα μοναδικό συνδυασμό δυνατοτήτων».

Όπως αντικατοπτρίζεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Μαΐου και της 19ης Ιουνίου 2017, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή της παγκόσμιας στρατηγικής της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας και της κοινής δήλωσης που υπογράφηκε στη Βαρσοβία από ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Παρότι όπως παραδέχονται οι 28 η διατλαντική σχέση και η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ παραμένουν καθοριστικής σημασίας για τη συνολική  ασφάλεια της ΕΕ, «η κοινή ανάπτυξη σχεδίων δυνατοτήτων που συμφωνήθηκαν από κοινού από τα κράτη μέλη για την κάλυψη των σημερινών σημαντικών ελλείψεων και την ανάπτυξη των τεχνολογιών του μέλλοντος είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του επιπέδου φιλοδοξίας της ΕΕ που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2016».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυντικής Προστασίας που αποτελείται από ένα παράθυρο έρευνας και ένα παράθυρο ικανότητας και προσβλέπει στην ταχεία ενεργοποίησή του.

Ζητεί μάλιστα την ταχεία επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την πρόταση για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα βιομηχανικής ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας, με στόχο την ταχεία εφαρμογή του και καλεί τα κράτη μέλη να προσδιορίσουν τα κατάλληλα έργα ικανότητας για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας και για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βιομηχανικής ανάπτυξης για την άμυνα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να εργάζονται για τις επιλογές για την από κοινού σύναψη των δυνατοτήτων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας με βάση τους υγιείς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς. Στόχος είναι η εξασφάλιση δυνατοτήτων, η διασφάλιση μιας ανταγωνιστικής, καινοτόμου και ισόρροπης βάσης για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία σε ολόκληρη την ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω της διασυνοριακής συνεργασίας και της συμμετοχής των ΜΜΕ, και συμβολή στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας, αξιοποιώντας τις συνέργειες και κινητοποιώντας την υποστήριξη της ΕΕ Εκτός από τη χρηματοδότηση των κρατών μελών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική ανάπτυξη θα συνοδευτεί με επενδύσεις σε ΜΜΕ και ενδιάμεσες επενδύσεις στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, με συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας.

Για να ενισχύσει την ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης στο σημερινό δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον και να συμβάλει στην επίτευξη του επιπέδου φιλοδοξίας της ΕΕ που εκφράζεται στην παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί με την ανάγκη να ξεκινήσει μια συνεκτική και φιλόδοξη Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία (PESCO).

«Ένας κοινός κατάλογος κριτηρίων και δεσμευτικών δεσμεύσεων, σύμφωνα πλήρως με τα άρθρα 42 παράγραφος 6 και 46 της ΣΕΕ και το πρωτόκολλο αριθ. 10 της Συνθήκης - συμπεριλαμβανομένων των πλέον απαιτητικών αποστολών - θα καταρτιστεί από τα κράτη μέλη εντός τριών μηνών» αποφάσισαν οι 28.

Για να ενισχυθεί η εργαλειοθήκη ταχείας αντίδρασης της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι η εξάπλωση των μάχιμων ομάδων θα πρέπει να επιβαρύνεται ως κοινό κόστος από τον μηχανισμό Αθηνά που διαχειρίζεται η ΕΕ σε μόνιμη βάση. Προτρέπει επίσης το Συμβούλιο να επιταχύνει τις εργασίες του για μεγαλύτερη ανταπόκριση της πολιτικής διαχείρισης κρίσεων.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top