Τζανακόπουλος: Συμφωνία ως το τέλος του χρόνου σε κάθε περίπτωση – «Όχι» σε μέτρα μετά το 2018!

«Να αποφασίσει αν θα μείνει ή θα φύγει το Ταμείο»

Τζανακόπουλος: Συμφωνία ως το τέλος του χρόνου σε κάθε περίπτωση – «Όχι» σε μέτρα μετά το 2018!

​«Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται εντατικά και σταθερά για συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου. Είναι ένας ρεαλιστικός και εφικτός στόχος» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «σε περίπτωση που υπάρχουν διαφωνίες, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση ώστε σε κάθε περίπτωση να έχουμε συμφωνία ως το τέλος του έτους».

Ο ίδιος, επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ και τόνισε πως η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές: «Το σενάριο των εκλογών δεν βοηθά, είναι μη υπαρκτό. Η θέση αυτή είναι επικίνδυνη γιατί διακόπτει τη δεύτερη αξιολόγηση και το μομέντουμ που είπε χθες ο κ. Ντράγκι για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση. Είναι σχέδιο του Μητσοτάκη οι εκλογές ώστε να επιβάλει σκληρό πρόγραμμα λιτότητας με το 4ο μνημόνιο. Όμως, δεν είναι το δικό μας σχέδιο».

Όσον αφορά το αν οι δανειστές ζητούν νέα μέτρα μετά το 2018, ο κ. Τζανακόπουλος ουσιαστικά το αποδέχθηκε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν δέχεται κάτι τέτοιο η κυβέρνηση: «Όλες οι πλευρές και ειδικά το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσουν ότι μέτρα μετά το 2018 δεν γίνονται αποδεκτά, ενώ το ίδιο ισχύει και για ενδεχόμενη λύση στα εργασιακά που θα αντίκειται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο». Ωστόσο, άφησε κενό ανάμεσα στο «όχι» στις εκλογές και στο «όχι» νέα μέτρα μετά το 2018 καθώς δεν εξήγησε τι θα συμβεί εάν επιμένει η μεν κυβέρνηση στο πρώτο και οι δανειστές στο δεύτερο

Ο ίδιος, συνεχίζοντας, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για μία συμφωνία «που δεν θα περιλαμβάνει υποχωρήσεις στα εργασιακά και θα γεφυρώνει το χάσμα στα δημοσιονομικά».

«Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα!

Παράλληλα, για μία ακόμη φορά επεσήμανε την ανάγκη να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, κάνοντας επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι είχαν δεσμεύσει με τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα τη χώρα για μια εικοσαετία σε πολύ υψηλά πλεονάσματα, τα οποία -όπως είπε- «αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω γιατί η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να διαπραγματευτεί σκληρά με τους δανειστές».

Ωστόσο, έπεσε σε αντίφαση καθώς λίγο αργότερα σε ερώτηση για αν μπορεί η κυβέρνηση να δεσμεύσει τη χώρα με μέτρα που θα εκτείνονται και μετά το όριο της θητείας της, δικαιολόγησε απόλυτα -με την απάντησή του- τις προηγούμενες κυβερνήσεις!

«Τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα αποτελούν μια καθιερωμένη τακτική για τις κινήσεις της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Αποτελούσαν συνοδευτικό των συμφωνιών από το 2010 και μετά. Υπερβαίνουν κατά πολύ την τετραετία και αναθεωρούνται πολύ συχνά, δύο φορές το χρόνο. Τίποτα δεν εμποδίζει λοιπόν να απομειωθούν οι στόχοι τους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, πρόκειται για μια ανοικτή διαπραγμάτευση» είπε ο κ. Τζανακόπουλος!

Ο ίδιος σχολίασε και τις δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη και του Δημήτρη Παπαδημητρίου για το ΔΝΤ, λέγοντας πως «δεν υπάρχει αμφισημία» και πως «η στάση της κυβέρνησης απέναντι στο Ταμείο είναι ενιαία».

Τέλος, σχολιάζοντας τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «επιβεβαιώνουν πως η χώρα έχει περάσει στη φάση της ανάπτυξης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολίτες έχουν απαλλαχθεί από τα βάρη».
Δείτε ακόμη:

ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ! Ο Τσακαλώτος τα χώνει σε ΔΝΤ και εταίρους και απειλεί με εκλογές

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ στην Κυβέρνηση για το ρόλο του ΔΝΤ-Άλλα λέει ο Σκουρλέτης,άλλα ο Παπαδημήτριου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top