Παυλόπουλος σε CNN: Έχω αγωνία για τη Δημοκρατία, είναι εύθραυστο αγαθό

«Στα όρια της ρήξης ο κοινωνικός ιστός – Η Ελλάδα θέλει χρόνο για να ανασάνει»

Τις κοινωνικές ανισότητες ως τις μεγαλύτερη πρόκληση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη χαρακτήρισε ο Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας στο CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι οι οικονομικές πολιτικές στην Ελλάδα αποδυναμώνουν το κοινωνικό κράτος και «δημιουργούν προϋποθέσεις ρήξης του κοινωνικού ιστού».

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως αυτή η πραγματικότητα διευκολύνει «όλες εκείνες τις δυνάμεις του λαϊκισμού -και πολύ περισσότερο τις εχθρικές προς τη δημοκρατία δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού- να επιβιώνουν» και εξέφρασε την αγωνία του για τη Δημοκρατία, λέγοντας ότι είναι «εύθραυστο αγαθό».

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, κάνοντας λόγο για «ρατσιστικά φαινόμενα που επιχειρούν να πουν ότι η κρίση οφείλεται στους πρόσφυγες», ενώ επεσήμανε πως πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε κριτική στην ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί μια πλούσια ήπειρος 500 εκατομμυρίων κατοίκων να διαχειριστεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες;», υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ «δεν έπρεπε να αιφνιδιαστεί».

Εντύπωση προκάλεσε, εξάλλου, η αναφορά του πως κάποιοι στην Ευρώπη «δεν έχουν την ευρωπαϊκή παιδεία για να προστατεύσουν τον άνθρωπο».

«Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει. Σας θυμίζω την κραυγή αγωνίας του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, του Προέδρου της Κομισιόν. Ευρώπη –το τονίζω- χωρίς αλληλεγγύη, χωρίς κοινές αρχές και αξίες, δεν υπάρχει. Δεν είναι μόνο το νόμισμα, δεν είναι μόνο η οικονομία. Είναι για να υπηρετεί τον Άνθρωπο η οικονομία και όχι το αντίθετο» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

Όσον αφορά την οικονομική κρίση, υπογράμμισε πως «στην Ελλάδα ορισμένες μεταρρυθμίσεις επιβλήθηκαν πάρα πολύ γρήγορα» και δεσμεύτηκε προσωπικά πως οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν αλλά «χρειαζόμαστε λίγο καιρό για να μπορέσει και η Ελληνική κοινωνία να ανασάνει».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκλεισε με ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους: «Ξέρουμε τα λάθη μας, ξέρετε τα δικά σας, ας αποφασίσουμε ότι ο δρόμος είναι κοινός. Ας έχετε εμπιστοσύνη στον Ελληνικό Λαό, στις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις με προ-ευρωπαϊκή πορεία. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top