Επιτροπή ΧΩΡΙΣ οικονομολόγους ή ορκωτούς λογιστές ήλεγξε οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία

Βαριές υπόνοιες για τον τρόπο που έγινε ο έλεγχος των πόθεν έσχες αφήνουν οι ειδικοί

​Οι αποκαλύψεις του STAR και του προέδρου της Επιτροπής του Διαγωνισμού- Παρωδία που μίλησε στον Βαγγέλη Γκούμα για το Πόθεν Έσχες των 4 υπερθεματιστών προκάλεσε πολλές αντιδράσεις για το πώς η επιτροπή τους ήλεγξε. Ειδικοί κάνουν λόγο για σοβαρές παραλείψεις στην διαδικασία.

Ο Μάριος Κυριάκου πρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες Ορκωτών Λογιστών στην Ελλάδα της KPMG, αφήνει υπόνοιες για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος από την Επιτροπή.

«Νομίζω ότι θα ήταν αδύνατο να το κάνω σε δυο μέρες. Πόσο χρόνο του πήρε για να τα μαζέψει αυτά τα χρήματα; Αν του πήρε 10 χρόνια θα πρέπει να πάω πίσω 10 χρόνια. Πού θα βρω αυτά τα στοιχεία πως θα τα ελέγξω; Και πώς μπορώ να το κάνω σε δυο μέρες; Μου φαντάζει αδύνατο» εξηγεί ο κ. Κυριάκου.

Φαίνεται όμως ότι δεν φαντάζει αδύνατο στη Επιτροπή του διαγωνισμού, που μέσα σε ελάχιστες μέρες, έβαλε την υπογραφή ότι όλα είναι εντάξει.
Παράνομη την χαρακτηρίζει ο Γιάννης Θεοχάρης και θα έπρεπε να υπάρχει στην Επιτροπή δικαστικός και από την Αρχή Ξεπλύματος μαύρου χρήματ��ς.

«Είναι πόθεν αίσχος αυτό που παρουσίασε ο Βαγγέλης Γκούμας για την επιτροπή, όπως το είπα ο Πρόεδρος της επιροπής! Είναι ενάντια στο νόμο» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Θεοχάρης.

Τι έκανε η εταιρεία ορκωτών λογιστών;
Εκτός όμως από την επιτροπή Διαγωνισμού , που κανένας δεν είναι Οικονομολόγος, ή Ορκωτός Λογιστής αλλά έχει την ικανότητα να ελέγξει οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία 4 επιχειρηματιών, το πόρισμα του Πόθεν Έσχες δεν συνυπογράφεται όπως φαίνεται από την εταιρεία ορκωτών Λογιστών Grant thorton που χρησιμοποιεί η επιτροπή ως συμβουλευτικό όργανο.

Προκύπτουν τα ερωτήματα; Επεσήμανε τυχόν παραλείψεις της Επιτροπής στον έλεγχο; Π��ότεινε κάποια άλλη διαδικασία προς την Επιτροπή για σωστότερο έλεγχο; Έπρεπε να υποβάλλει Έκθεση με τα στοιχεία Πόθεν Έσχες; Όφειλε να υπογράψει για τα όσα έλεγξε η επιτροπή διαγωνισμού; Επεσήμανε παραλείψεις στην διαδικασία; Πρότεινε διαδικασία για καλύτερο έλεγχο;
«Πρέπει πάντοτε να υπάρχει γραπτή έκθεση στο τέλος κάποιας εργασίας. Και δεν την δημοσιοποιούμε, εκτός αν είναι κάτι δημόσιο όπως τώρα το οποίο θα έπρεπε να δημοσιοποιηθεί» τόνισε ο κ.Κυριακού.

Τα βοσκοτόπια υποθήκη για να πάρει δάνειο
Το πρωί βρέθηκαν στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης οι εκπρόσωποι των καναλιών για να ενημερωθούν για το Πόθεν Έσχες των 4 υπερθεματιστών. Βγήκε λαβράκι… ή μάλλον αρνάκι!

Σε ερώτηση για το αν ισχύει ότι κάποιος έφερε βοσκοτόπια για να πάρει κανάλι, η νομική εκπρόσωπος του STAR CHANNEL απαντά: «Ναι το θέμα είναι νομικό, συνολικό γιατί έχει σημασία πως χρησιμοποιήθηκαν τα ακίνητα».

Ένας εκ των υπερθεματιστών, όπως φαίνεται μέσα από το Πόθεν Έσχες που κατέθεσε, του παραχωρήθηκε από 4 φίλους του μια έκταση 5.029 στρεμμάτων στην Ιθάκη. Μάλιστα στα έγγραφα που παρέδωσε υπήρχε και η έκθεση ενός εκτιμητή με ημερομηνία το 2011! Κάτι που δεν έχει ισχύ όπως λέει ο πιστοποιημένος εκτιμητής Αθανάσιος Αρίδας.

«Μια εκτίμηση που γίνεται για παράδειγμα το 2012 δεν μπορεί να είναι σωστή το 2016, θα έχουν αλλάξει οι δείκτες αγοράς, που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί» εξηγεί ο πολιτικός μηχανικός και εκτιμητής ακίνητης περιουσίας, κ. Αθανάσιος Αρίδας.

Και δεν είναι το μόνο μεμπτό στην υπόθεση. Το συγκεκριμένο ακίνητο δεν ανήκει στον υπερθεματιστή, αλλά του το διέθεσαν σε περίπτωση που χρειαστεί να πάρει δάνειο από τράπεζα, να το βάλει ως υποθήκη. Η επιτροπή όμως ελέγχου Πόθεν Έσχες δεν διερωτήθηκε για τον συγκεκριμένο ακίνητο και τους πραγματικούς ιδιοκτήτες του; Πώς αποδέχθηκε την εκτίμηση για κάποιο ακίνητο χωρίς συμβολαιογραφική πράξη ή μεταγραφή στο οικείο υποθηκοφυλακείο;

«Δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για ένα ακίνητο που δεν έχει συμβολαιογραφική πράξη. Στην ουσία δηλαδή θα κάνω εκτίμηση για το ακίνητο του κυρίου που το παραχώρησε» καταλήγει ο κ.Αρίδας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top