Πινγκ-πονγκ επιστολών ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού για την Κεντροαριστερά

Με 9 και 10 προτάσεις αντίστοιχα για το νέο φορέα

Συνεχίζεται η ανταλλαγή προτάσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού για την σύσταση του ενιαίου κομματικού φορέα της Κεντροαριστεράς.

Την επιστολή και τις προτάσεις για τη συγκρότηση τού νέου φορέα και την εκλογή ηγεσίας, απέστειλαν χθες ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης, και ο εκπρόσωπός του Χρήστος Πρωτόπαπας προς το Ποτάμι (και προκάλεσαν την απάντηση - ανοικτή επιστολή του Ποταμιού σήμερα το απόγευμα) έδωσε στη δημοσιότητα η Χαριλάου Τρικούπη.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τα επόμενα βήματα είναι οι εξής:

1. Συναντήσεις των ηγεσιών των ενδιαφερόμενων δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις, κ.α), για την συμφωνία ως προς τον κοινό στόχο της συγκρότησης ενιαίου φορ��α της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και ως προς τον οδικό χάρτη.
2. Συγκρότηση ολιγομελούς οργάνου (επιχειρησιακού χαρακτήρα) με εκπροσώπηση όλων των φορέων που συμμετέχουν.

3. Κατάθεση υποψηφιοτήτων για την εκλογή του επικεφαλής της Παράταξης. Οι επικεφαλής των κομμάτων που θα συμμετάσχουν και των κινήσεων που ήδη συμμετέχουν στο εγχείρημα, μπορούν αυτοδίκαια να είναι υποψήφιοι. Η υποβολή άλλων υποψηφιοτήτων για την ηγεσία της Παράταξης προϋποθέτει συλλογή 1.000 τουλάχιστον υπογραφών.

4. Συγκρότηση Εφορευτικής Επιτροπής (κοινής αποδοχής) για την οργάνωση και πραγματοποίηση των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής της Παράταξης από την βάση. Η εφορευτική επιτροπή σε συν��ργασία με το ολιγομελές όργανο (που θα έχει ορισθεί) θα καταλήξει σε όλες τις ενέργειες που θα διασφαλίσουν απόλυτα την διαφάνεια και την εγκυρότητα της εκλογής.(Οκτώβριος 2016).
5. Κοινή «συνέλευση» των θεσμικών οργάνων των φορέων και συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στο εγχείρημα, με την συμμετοχή σημαντικών στελεχών του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, των κινημάτων των παραγωγικών φορέων, της επιστήμης και της αυτοδιοίκησης. Η συνέλευση επικυρώνει το πόρισμα της επιτροπής, ώστε να υπάρχει κοινή ��ρογραμματική βάση.(Οκτώβριος 2016).
6. Διαμόρφωση Κανόνων δεοντολογίας για την αξιοπιστία, την διαφάνεια και την ισοτιμία προβολής όλων των υποψηφίων.
7. Εκλογή ηγεσίας από την βάση με ανοιχτό μητρώο. Όσοι (ες) συμμετέχουν αποτελούν την βάση του νέου φορέα (μέλη και φίλοι). Επανάληψη της εκλογής μεταξύ των δύο επικρατέστερων εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψηφοδελτίων στην πρώτη εκλογή. Σε αυτή την περίπτωση δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι και όσες συμμετείχαν στην πρώτη ψηφοφορία.(Α΄ δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου 2016).
8. Αμέσως μετά την εκλογή, ενοποιούνται οι κοινοβουλευτικές ομάδες και συγκροτείται πολιτική - οργανωτική επιτροπή. Την ευθύνη συγκρότησης της Επιτροπής Συνεδρίου έχει ο (η) επικεφαλής της παράταξης, με την πρόβλεψη συμμετοχής όλων των «συλλογικοτήτων» που συμμετέχουν στο εγχείρημα, χωρίς λογικές πλειοψηφίας. (Δεκέμβριος 2016).
9. Οργάνωση Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, το οποίο θα αποφασίσει για την συλλογική συγκρότηση και λειτουργία και την εκλογή κεντρικού πολιτικού οργάνου. (Απρίλιος 2017).
Τι αναφέρει στην ανοιχτή του επιστολή το Ποτάμι
Με ανοιχτή επιστολή υπό τον τίτλο: «Η δημιουργία ενός νέου πολιτικού κινήματος πέρα από διαρροές και ανακρίβειες», το Ποτάμι τοποθετείται για τις συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ και δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και προτείνει 10 σημεία για να διαμορφωθεί συμφωνία και να οδηγηθεί το εγχείρημα σε εκλογή αρχηγού και δημιουργία ενιαίου πολιτικού φορέα.
«Η εκλογή του νέου αρχηγού, δεν είναι μια τυπική διαδικασία κενού πολιτικού περιεχομένου, ούτε πρέπει να καταλήξει σε μια αναμέτρηση κομματικών μηχανισμών» υποστηρίζει το Ποτάμι.
Συγκεκριμένα, προτείνει: «Ανοιχτές διαδικασίες με πολιτική διαφάνεια και επαρκή χρόνο που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών.
Προτείνονται 10 σημεία για συμφωνία:
1. Συγκρότηση μιας εφορευτικής συντονιστικής επιτροπής με εκπροσώπηση όλων των κομμάτων και των κινήσεων του χώρου που θέλουν να λάβουν μέρος στο εγχείρημα.
2. Υποβολή υποψηφιοτήτων για την θέση του επικεφαλής του νέου Κινήματος.
3. Τρίμηνη προεκλογική περίοδος μετά το κλείσιμο των υποψηφιοτήτων.
4. Διοργάνωση ντιμπέιτ, ��ι δυνατόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, για να αντιπαρατεθούν και σε τοπικό επίπεδο οι απόψεις και οι προτάσεις των υποψηφίων.
5. Εκλογές με ηλεκτρονικές «κάλπες», στις οποίες μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και δηλώνουν ότι θέλουν να συμμετέχουν, είτε ως μέλη είτε ως φίλοι στο νέο εγχείρημα.
6. Αν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει το 50% συν 1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται σε 21 ημέρες.
Στην επαναληπτική ψηφοφορία έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και πολίτες που δεν ψήφισαν την πρώτη Κυριακή.
7. Ο νέος αρχηγός αναλαμβάνει επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων που πήραν μέρος στην διαδικασία.
8. Το αργότερο σε τρεις μήνες μετά την εκλογή του νέου αρχηγού, συγκαλείται συνέδριο για την ψήφιση των πολιτικών θέσεων, του νέου καταστατικού και των οργάνων του νέου κινήματος.
9. Οι σύνεδροι εκλέγονται από την βάση με διαδικασίες ανάλογες αυτών της εκλογής του αρχηγού.
10. Τα κόμματα που συμμετέχουν, διακόπτουν την πολιτική τους δραστηριότητα με την εκλογή του νέου αρχηγού.
Ο νέος αρχηγός και τα νεοεκλεγέντα όργανα οδηγούν το Κίνημα στις εθνικές εκλογές».

Επίσης, το Ποτάμι προτείνει την εβδομάδα μετά τη ΔΕΘ, η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης σε κοινή συνέντευξη Τύπου να παρουσιάσουν την συμ��ωνία διατυπώνοντας τις θέσεις τους, για το χαρακτήρα και το πολιτικό στίγμα του ενιαίου φορέα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top