Αβραμόπουλος:Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό θα τηρηθεί-Προχωρά το θέμα της βίζας

Αυστηρή προειδοποίηση από Τούρκο υπουργό

Αβραμόπουλος:Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό θα τηρηθεί-Προχωρά το θέμα της βίζας

​Καθησυχαστικός για την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό εμφανίστηκε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών και Ιθαγένειας της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, την Πέμπτη, στην Άγκυρα.

Όπως είπε ο κ.Αβραμόπουλος, οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να τηρήσουν τη συμφωνία, επισημαίνοντας πάντως ότι η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο ζήτημα της βίζας και πως απομένουν λεπτομέρειες για αυτό το θέμα.

Η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να ανακοπεί η προσφυγική ροή, εάν δεν καταργηθεί η βίζα για τους τούρκους πολίτες που θα ταξιδεύουν προς τις χώρες-μέλη της ΕΕ, προειδοποίησε από την πλευρά του για μία ακόμη φορά ο τούρκος υπουργός. Ο Τσελίκ τόνισε επίσης ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί με τις Βρυξέλλες για τη συμφωνία για το προσφυγικό και είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.

Με βάση τη συμφωνία του Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία για την περίθαλψη των προσφύγων και την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η κατάργηση της βίζας ωστόσο δεν έχει προχωρήσει, καθώς η Ε.Ε. ζητεί αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία στην Τουρκία, με την Άγκυρα να απαντά ότι έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλές απειλές από τρομοκρατικές οργανώσεις, ειδικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top