Έκθεση ΣΟΚ του ΔΝΤ! «Το 2036 η Ελλάδα θα επιστρέψει στο 2008»

Δυσοίωνες οι προβλέψεις του Ταμείου

Έκθεση ΣΟΚ του ΔΝΤ! «Το 2036 η Ελλάδα θα επιστρέψει στο 2008»

​Το 2036, δηλαδή σε 20 χρόνια από σήμερα το ΔΝΤ σε έκθεσή του προβλέπει ότι η Ελλάδα θα έχει καταφέρει να βγει από την κρίση, αφού σύμφωνα με τα διαθέσιμα μοντέλα ανάλυσης, τότε το ελληνικό ΑΕΠ θα έχει επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν το 2008.

Ένας από τους βασικότερους λόγους που η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας, είναι σύμφωνα με το ΔΝΤ το γεγονός ότι η ΕΕ αρνήθηκε να συμφωνήσει σε αναδιάρθρωση χρέους από το 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία εσωτερική αξιολόγηση του ΔΝΤ, επισημαίνεται ότι η μη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στην αρχή της κρίσης οδήγησε στην ανάγκη για πολύ μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, ανάγκασε το Ταμείο να συρθεί στη δανειοδότηση της Ελλάδας αν και γνώριζε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και επέστρεψε στους ξένους ιδιώτες επενδυτές να ξεφορτωθούν ομόλογα του ελληνικού κράτους, ναρκοθετώντας την απομείωση του ελληνικού χρέους που έγινε το 2012 με το PSI.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ μεγάλες ευθύνες για το γεγονός ότι δεν έγινε η αναδιάρθρωση του χρέους έχουν οι Ευρωπαίοι που δεν αποδέχονταν το κούρεμα, η ελληνική κυβέρνηση που συμφώνησε, αλλά και οι τεχνοκράτες του Ταμείου που υποχώρησαν στην πολιτική πίεση και παραβίασαν το καταστατικό του, ώστε να προχωρήσει η έκτακτη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Σημειώνεται ακόμα ότι με ευθύνη των Ευρωπαίων δανειστών της τότε ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ δεν εφαρμόστηκε αυτό που έγινε στην περίπτωση της Κύπρου, όπου το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με ταυτόχρονες κινήσεις στο εσωτερικό για την κάλυψη του χρέους με το κούρεμα των καταθέσ��ων.

Αξιωματούχος μάλιστα του ΔΝΤ υποστηρίζει πως αν η συνταγή ήταν διαφορετική, το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να έχει κατέβει στο 100% του ελληνικού ΑΕΠ, ήδη από το 2010, γεγονός που θα έδινε τον χρόνο για ηπιότερη προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών, δε θα οδηγούσε σε τόσο βαθιά ύφεση και θα απέτρεπε την κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας.

Η έκθεση αποδίδει ευθύνες για την κρίση στην Ελλάδα τόσο στις προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν είχαν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, όσο και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, την οποία κατηγορεί ότι με την καταστροφική περσινή της διαπραγμάτευση οδήγησε τη χώρα στη στασιμότητα και την ύφεση.

Είναι βέβαια δύσκολο να πείσει το ΔΝΤ τους Ευρωπαίους εταίρους με ασκήσεις προβλέψεων για την επόμενη 50ετία όταν έχει αποτύχει σε προβλέψεις διετίας στην αρχή της κρίσης.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ακόμα πως μόνο η στήριξη στον ιδιωτικό τομέα και στη μεσαία και μεγάλη επιχειρηματικότητα μπορεί να προκαλέσει μια αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται επίσης στις αποκρατικοποιήσεις.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι προοπτικές για το ελληνικό πρόβλημα μπορεί να βελτιώθηκαν πρόσκαιρα, όμως το κύρος της ελληνικής κυβέρνησης έχει πληγεί.

Έτσι από το Σεπτέμβριο θα έρθουν τα δύσκολα, καθώς οι δανειστές θα επιστρέψουν και θα ζητήσουν ακόμα περισσότερα για την εφαρμογή των μέτρων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top