Μαξίμου: Ποιες εκτάσεις παραχωρούνται στην Αυτοδιοίκηση για αναπλάσεις

Σε Κερατσίνι, Φαληρικό Όρμο, Προσφυγικά, Άγιο Δημήτριο, Πέραμα κ.α

«Εμπιστοσύνη και ενίσχυση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» χαρακτηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου τις εκτάσεις δημοσίων χώρων που παραχωρούνται για ανάπλαση, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.
Όπως αναφέρεται σε αυτό «σε συνέχεια των προγραμματικών δεσμεύσεων της, η κυβέρνηση προωθεί την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με εμπιστοσύνη και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Τερματίζεται, έτσι, η αδιαφορία, η απαξίωση και το ξεπούλημα που δρομολογούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και αρχές σε σύμπνοια με κάθε λογής ιδιοτελή συμφέροντα».
Η αρχή έγινε σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα με την εξαίρεση της έκτασης των Λιπασμάτων από τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ και την απόδοσή της στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας ώστε μετά από τις απαραίτητες ενέργειες ανάπλασης οι πολίτες των λαϊκών συνοικιών του Πειραιά να αποκτήσουν πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο.
«Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Δήμο Περάματος έχουν ήδη δρομολογήσει μια ολοκληρωμένη χωρική παρέμβαση προκειμένου να βελτιώσουν δραστικά τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών του Περάματος. Η δέσμη των παρεμβάσεων περιλαμβάνει την κατασκευή ή/και αναβάθμιση του οδικού δικτύου, πρόγραμμα κατάρτισης και επανένταξης για 500 ανέργους, ζεστά γεύματα για όλα τα παιδιά του Δήμου, διάνοιξη δρόμων και έργα υποδομής στο Άνω Πέραμα, επισκευαστικές παρεμβάσεις στο (επί εννέα χρόνια εγκαταλ��λειμμένο) κολυμβητήριο του Περάματος και απόδοσή του στην τοπική κοινωνία».
Το σημείωμα αναφέρει ακόμα ότι ικανοποιώντας ένα αίτημα πολλών ετών, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών παραχώρη��αν άνευ ανταλλάγματος στον Δήμο Αγίου Δημητρίου, την υπολειπόμενη έκταση 32 στρεμμάτων του Ασυρμάτου προκειμένου να αναμορφωθεί και να αξιοποιηθεί από τον δήμο και την τοπική κοινωνία με δημιουργία χώρων άθλησης και πολιτισμού, και διαφύλαξη και επέκταση των χώρων πρασίνου και ότι η συνέχεια των ενεργειών αξιοποίησης ήρθε εχθές με την παραχώρηση δύο εμβληματικών για την Αθήνα χώρων με το σ/ν που ψηφίστηκε εχθές στη Βουλή».
Όπως υπογραμμίζεται συγκεκριμένα, έκταση 487.393 τ.μ. στον Φαληρικό Όρμο με τα υφιστάμενα κτίσματα και εγκαταστάσεις παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση στην Περιφέρεια Αττικής για σαράντα έτη χωρίς αντάλλαγμα προς αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση. «Έτσι γίνεται το πρώτο βή��α προκειμένου ο χώρος εγκαταλελειμμένος και οι αθλητικές εγκαταστάσεις που από το 2004 ρημάζουν ή υπολειτουργούν να αναπλαστούν αλλάζοντας την εικόνα ολόκληρης της περιοχής του φαληρικού θαλάσσιου μετώπου» υποστηρίζει το σημείωμα.
Το Μέγαρο Μαξίμου καταλήγει: Με το ίδιο νομοσχέδιο παραχωρούνται, επιτέλους, τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Περιφέρεια Αττικής και έτσι δικαιώνεται ένα πολυετές αίτημα των τοπικών κινημάτων. Με την παραχώρηση αυτή θα διαφυλαχθεί και θα αναδειχθεί ο πολύτιμος ιστορικός χαρακτήρας των Προσφυγικών, η ιστορική μνήμη της Αθήνας από μια μακρά περίοδο ιστορικών γεγονότων στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν τα προσφυγικά. Παράλληλα, δρομολογείται η αναστήλωση και η αξιοποίησή τους για κοινωνικές και πολιτιστικές χρήσεις, όπως η ίδρυση μουσείου Μικρασιατικής Μνήμης, η στέγαση κοινωνικών οργανώσεων και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, φοιτητών, απόρων και συγγενών ασθενών του παρακείμενου νοσοκομείου «Αγιος Σάββας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top