Προειδοποιεί η Neue Zürcher Zeitung: Κίνδυνος ακυβερνησίας στην Ελλάδα με το νέο εκλογικό νόμο

Στο μέλλον συχνότερες οι κυβερνήσεις συνασπισμών τριών και περισσότερων κομμάτων

​Με το νέο εκλογικό νόμο στην Ελλάδα ασχολείται σημερινό άρθρο της ελβετικής εφημερίδας, Neue Zürcher Zeitung, υποστηρίζοντας ότι από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ θα οδηγήσει τη χώρα σε ακυβερνησία.

Αναφερόμενη μάλιστα στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών τονίζει πως η αντιπολίτευση έχει δίκιο όταν προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρξει σταθερή κυβέρνηση.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δίκιο με την κριτική του στον νέο νόμο, στον βαθμό που στο μέλλον ο σχηματισμός σταθερών κυβερνήσεων θα γίνει σαφώς δυσκολότερος. Εάν ίσχυε για παράδειγμα ήδη στις τελευταίες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015, ο σημερινός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν θα διέθετε την μικρή πλειοψηφία που έχει στη βουλή», αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας και συνεχίζει:

«Γι' αυτό και στο μέλλον θα υπάρχουν συχνότερα κυβερνητικοί συνασπισμοί τριών και περισσότερων κομμάτων, δεδομένο που θα δυσχεραίνει τη συμφωνία τους για μια σαφή και ανόθευτη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Αν λάβει κανείς υπόψη τη σημερινή βαθιά κρίση, στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, τότε αυτή η επιπρόσθετη πολιτική ανασφάλεια είναι ακριβώς αυτό που δεν χρειάζεται».

Ωστόσο, ο Ελβετός αρθρογράφος παραδέχεται ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομί��ματος και σημειώνει:

«Αντίστροφα το ισχύον εκλογικό σύστημα στην Ελλάδα με την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος είναι συνυπεύθυνο για την κρίση. Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις που προέκυπταν στην Ελλάδα ελέω πριμοδότησης πριν από το ξέσπασμα της κρίσης οδήγησαν στην αρτηριοσκλήρωση του πολιτικού συστήματος και ένα ��ελατειακό δίπολο Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην το 1974 μέχρι σήμερα οι δύο αυτές δυνάμεις συγκέντρωσαν από έξι φορές η κάθε μία την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο. Η ανικανότητά τους να διαχειριστούν την κρίση οδήγησε στον σημερινό κατακερματισμό του πολιτικού φάσματος, που σήμερα κιόλας δυσκολεύει τον σχηματισμό πλειοψηφιών».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top