Υπερψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος-Απλή αναλογική με "179" ψήφους από τις μεθεπόμενες εκλογές!

Συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές! Ποιοι διαφοροποιήθηκαν - Πρώτη ανάρτηση: 22/07/2016, 01:19

Υπερψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος-Απλή αναλογική με "179" ψήφους από τις μεθεπόμενες εκλογές!

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, επί της αρχής και επί των άρθρων, αλλά με λιγότερες από 200 ψήφους, το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Κατά ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.

Έτσι, ο νέος εκλογικός νόμος, με την απλή αναλογική και την κατάργηση του μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα, αποτελεί βασικά νόμο του κράτους, αλλά θα τεθεί σε ισχύ όχι από τις επόμενες εκλογές, αλλά από τις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές. Με βάση το Σύνταγμα, η κυβέρνηση έπρεπε να εξασφαλίσει την στήριξη τουλάχιστον 200 βουλευτών για την άμεση ενεργοποίηση της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας κατ’άρθρον:

άρθρο 1 (ψήφος στα 17):180 ΝΑΙ – 81 ΟΧΙ - 20 ΠΑΡΩΝ
άρθρο 2 (απλή αναλογική):179 ΝΑΙ – 83 ΟΧΙ -19 ΠΑΡΩΝ
άρθρο 3 (όριο εισόδου 3% στη Βουλή):163 ΝΑΙ –101 ΟΧΙ -17 ΠΑΡΩΝ
άρθρο 4 (ισχύς διατάξεων από επόμενες εκλογές με πλειοψηφία 2/3):179 ΝΑΙ – 86 ΟΧΙ -16 ΠΑΡΩΝ
άρθρο 5 (ορίζει την έναρξη ισχύος των ρυθμίσεων): 179 ΝΑΙ 86 ΟΧΙ - 16 ΠΑΡΩΝ

Συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές

Οι διαφοροποιήσεις
Αίσθηση προκάλεσε η διαφοροποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ του βουλευτή του ��όμματος (από τους Οικολόγους Πράσινους) Γιάννη Δημαρά. Ο κ. Δημαράς ψήφισε «παρών» στο άρθρο "3" του εκλογικού νόμου που διατηρεί το πλαφόν εισόδου στη Βουλή στο 3%.
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) ψήφισε το σύνολο των άρθρων.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε δώσει «γραμμή» στους βουλευτές του Ποταμιού, για κατά συνείδηση ψήφο στα άρθρα του νομοσχεδίου. Έτσι «παρών» στο άρθρο "2" για την απλή αναλογική ψήφισαν ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Σπύρος Δανέλλης και ο Σπύρος Λυκούδης. Παρών στο άρθρο "1" το οποίο αφορά στην ψήφο στα 17 ψήφισε ο Γιώργος Αμυράς. Τέλος, παρών στο άρθρο "1" και το άρθρο "3" (κατώφλι εισόδου 3%) ψήφισε ο μουσουλμάνος βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ.
Ο επικεφαλής του κόμματος, Σταύρος Θεοδωράκης καταψήφισε το σύνολο των άρθρων, όπως επίσης και οι Κ. Μπαργιώτας και Ι. Φωτήλας.
Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο Στάθης Παναγούλης ψήφισε παρών στο άρθρο "2", στο άρθρο "1" ναι και στα υπόλοιπα όχι. Ο Νίκος Νικολόπουλος ψήφισε σε όλα τα άρθρα ναι, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος παρών στο "1" και στα υπόλοιπα όχι, όπως επίσης και ο Χάρης Θεοχάρης.

Ανέβηκαν οι τόνοι πριν την ψηφοφορία

Προηγήθηκε πολύωρη κοινοβουλευτική συζήτηση που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους και χαρακτηρίστηκε από την έντονη αντιπαράθεση όχι μόνο του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και του τελευταίου με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση για τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Σκληρές κουβέντες επίσης αντάλλαξαν ο Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Δείτε επίσης:

Έγιναν ΜΑΛΛΙΑ-ΚΟΥΒΑΡΙΑ για τη Χρυσή Αυγή-Άγριος καυγάς-Ωρυόταν ο Βούτσης σχεδόν βούρκωσε-ΒΙΝΤΕO

ΔΥΟ ΞΕΝΟΙ ΠΛΕΟΝ!Γεννηματά:Κυβερνάς με την δεξιά απόφυση του Καμμένου-Τσίπρας:Κρίμα Φώφη!ΒΙΝΤΕΟ

Επεισόδιο Λεβέντη με Σκανδαλίδη στη Βουλή: Έκανε «ντου» επειδή τον αποκάλεσε «γραφικό»!

Τσίπρας:Πολιτικά ώριμη μεταρρύθμιση η απλή αναλογική-Θα είμαστε εδώ ως το 2019 και μετά το 2019

Μητσοτάκης: Η απλή αναλογική δεν απειλεί τη ΝΔ, αλλά τη Δημοκρατία-Δεν θα εφαρμοστεί

Γεννηματά: Μην ψάχνετε σε εμάς χρήσιμους ηλίθιους!

ΒΙΝΤΕΟ ΒΟΥΛΗ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top