Παπανδρέου: Επιμένω στο «λεφτά υπάρχουν» και σήμερα!

«Πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά οι πόροι που υπάρχουν»

Στη θέση του, για την οποία του έχει ασκηθεί έντονη κριτική, πως «λεφτά υπάρχουν» εμμένει ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Το “λεφτά υπάρχουν” το λέω και σήμερα, διότι δεν λέω μόνο “λεφτά υπάρχουν”. Οι πόροι, όσοι είναι που υπάρχουν, πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα» είπε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στον Νίκο Χατζηνικολάου στον Real FM και πρόσθεσε: «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που πρέπει να συνεχιστεί και να επεκταθεί παντού, στα νοσοκομεία και αλλού. Έφερε στο ελληνικό Δημόσιο -και δεν είχε κόστος, με ένα λογισμικό το κάναμε στο υπουργείο Εργασίας- 2,5 δισ. τον χρόνο. Δηλαδή περικόψαμε κατά 2,5 δισ. το κόστος των φαρμάκων. Πόσος είναι ο ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο; Είναι κάτι παραπάνω σήμερα από τα 2,5 δισ., δηλαδή ένας ολόκληρ��ς ΕΝΦΙΑ κερδήθηκε. Αυτά πληρώνει ο ελληνικός λαός».

Όπως τόνισε, αν η κυβέρνηση του συνέχιζε τις μεταρρυθμίσεις, «πράγματι τα λεφτά θα πήγαιναν εκεί που έπρεπε και εκεί είναι το “λεφτά υπάρχουν”».

«Και υπάρχουν βεβαίως πάρα πολλά άλλα παραδείγματα με τη Διαύγεια. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο λόγω Διαύγειας μείωσε το κόστος καθαρισμού από 2 εκατ. το χρόνο στις 600 χιλιάδες κ.ο.κ. Άρα, λοιπόν, τα λεφτά υπάρχουν αν φτιάξουμε ένα σωστό λειτουργικό κράτος. Αυτά έλεγα προεκλογικά. Είμαι ακόμα πιο πεπεισμένος και σήμερα» πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο ίδιος, υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησής του και εξαπέλυσε για άλλη μία φορά επίθεση στην κυβέρνηση Καραμανλή επισημαίνοντα�� ότι δεν είχε ενημερώσει για τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας: «Ευθύνη έχει η κυβέρνηση να ενημερώσει το κοινοβούλιο και την αντιπολίτευση για τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας και δεν το έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή. Είχαμε άγνο��α. Δεν το έκανε βεβαίως ούτε η Ε.Ε, ούτε το ΔΝΤ. Και αυτοί έχουν τεράστιες ευθύνες που φτάσαμε στο σημείο όπου φτάσαμε. Δηλαδή αντί του 3% έλλειμμα στο 15,6% το οποίο τελικά φορτώθηκε ο ελληνικός λαός. Αν είχαν προειδοποιήσει δημόσια -όχι σε μυστικές συναντήσεις, ο κ. Μπαρόζο ή όποιος από το ΔΝΤ είχε την ευθύνη- την ελληνική κοινή γνώμη για την κατάσταση το 2008, που μας αποκάλυψε ο κ. Προβόπουλος πρόσφατα ότι τα ήξερε, αν είχαν αποκαλύψει αυτά τα στοιχεία, θα είχαν αναγκαστεί να πάρουν μέτρα και να μην φτάσουμ�� στο σημείο να μην μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές».

Τέλος, στο ερώτημα αν πιστεύει ότι είναι εφικτό να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στο εγχείρημα της επανένωσης της Κεντροαριστεράς απάντησε: «Θεωρώ, πρώτα απ’ όλα, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχοντας και μια εμπειρία πέρα από τη δική μας, την εσωτερική, βλέπω ότι υπάρχουν παρόμοια προβλήματα και στο παρελθόν, αλλά και στο παρόν και σε άλλες χώρες. Και βλέπω ότι υπάρχουν οι δυνατότητες μιας συνένωσης, πάνω όμως σε αρχές και πρόγραμμα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top