Το «κρυφό» χαρτί που μπορεί να σώσει Πορτογαλία και Ισπανία

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου

Το «κρυφό» χαρτί που μπορεί να σώσει Πορτογαλία και Ισπανία

​Σε δύο στρατόπεδα φαίνεται είναι πάλι χωρισμένη η ευρωζώνη με αφορμή τις δημοσιονομικές παρεκκλίσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Από τη μια είναι οι καλοί (βλέπε Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία) που δεν επιθυμούν την επιβολή προστίμων για τις δύο παραπάνω χώρες και από την άλλη είναι οι συνήθεις ύποπτοι (βλέπε Γερμανία, Ολλανδία) που θέλουν νέα μέτρα από την Πορτογαλία και την Ισπανία, ώστε να «πληρώσουν» για τα ελλείμματα που δεν μείωσαν όσο έπρεπε.

Παρά τις πιέσεις των βορειοευρωπαίων για «τιμωρία» των απείθαρχών, πηγή της ευρωζώνης άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό για την μη επιβολή κυρώσεων τελικά σε Πορτογαλία και Ισπανία.

Πιο συγκεκριμένα, η πηγή που μίλησε αποκλειστικά στον ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες, Θάνο Αθανασίου, τόνισε πως «οι οικονομικές ποινές που προβλέπονται από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος για την Ισπανία και την Πορτογαλία δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες».

Η πηγή που έχει άμεση γνώση των συζητήσεων τόσο στο Συμβούλιο των Υπουργών οικονομικών, όσο και στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις εκτιμά ότι «τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση το φθινόπωρο μιας... ευεργετικής διάταξης του συμφώνου σταθερότητας, η οποία τους επιτρέπει να τα μειώσουν ή και να εκμηδενίσουν τα ποσά που θα προτείνει η Κομισιόν». Η πηγή που γνωρίζει τις διαθέσεις κρατών μελών όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φιλανδία και η Σλοβακία επεσήμανε ότι «ούτε ο Β.Σόιμπλε, ούτε κανείς εξ όσων γνωρίζω επιθυμεί μια άκαμπτη εφαρμογή του συμφώνου. Οι κανόνες είναι έξυπνοι κανόνες. Σας παρακαλώ να ξανά ακούσετε τις δηλώσεις του Επιτρόπου Μοσκοβισί. Οι κανόνες είναι έξυπνοι κανόνες και απαιτούν έξυπνη εφαρμογή». Η πηγή υπονόησε ότι τα επόμενα δημοσιονομικά βήματα και η εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό, αν το Ecofin θα εκτιμήσει σχετικά σύντομα (το φθινόπωρο) πως δεν συντρέχει λόγος επιβολής προστίμων, διότι "η κατάσταση έχει ξεπεραστεί", είπε η ίδια πηγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το Ecofin, έδωσε στην Κομισιόν 20 μέρες να προτείνει πρόστιμα στη βάση του άρθρου 126(8). Όπως τόνισε ο Πέτερ Κάζιμιρ προεδρεύων του συμβουλίου: «είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε ένα έξυπνο αποτέλεσμα στο τέλος».

Δείτε επίσης:

Δεν έπεισε κανέναν ο Τσακαλώτος-Το Ecofin έριξε καμπάνα σε Πορτογαλία και Ισπανία

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top